Gülen Cemaati’ne yakın medya organlarında çalışmış gazetecilerin tutuklu yargılandığı davada haklarında tahliye kararı çıktıktan sonra gözaltına alınanlardan 12’si tutuklandı, biri adli kontrolle serbest bırakıldı.

Atilla Taş, Hanım Büşra Erdal ve Murat Aksoy tutuklandı.
‘FETÖ’nün medya ayağı’ davasında yargılanan sanıklardan 21’i için 31 Mart’ta tahliye kararı verilmişti. Ancak bu kişilerden sekizi tahliye kararına itirazın kabul edilmesi, geri kalanı da yeni soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkarıldıkları için serbest bırakılmamıştı.
Sanıklardan 13’ü, cezaevinden tahliye edilmeden gözaltına alınarak emniyete götürülmüş, iki hafta gözaltında tutulmuştu.
21 kişi hakkında tahliye kararı veren mahkeme başkanı İbrahim Lorasdağı, hakimler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim ve duruşma savcısı Göksel Turan da HSYK tarafından açığa alınmıştı.
12 isme tutuklama
Şüpheliler dün gözaltında tutuldukları emniyetten adliyeye götürüldü.
İfadeleri alınan Atilla Taş, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer, Ali Akkuş, Hüseyin Aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Seyit Kılıç, Yetkin Yıldız tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Şüphelilerden 12’si ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’ suçlamasıyla İstanbul Nöbetçi 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.
Şüphelilerden Ali Akkuş ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
‘Etki ajanlığı yaptılar’
AA’nın aktardığına göre savcılığın mahkeme sunduğu sevk yazısında, şüphelilerin ‘darbe girişimi esnasında, sonrası ve öncesinde örgütsel kamuoyu oluşturmak maksadıyla örgütün medya yapılanmasında yer aldıkları’ savunuldu.
Şüphelilerin ‘FETÖ’nün şifreli haberleşme programı ‘ByLock’ kullandıkları ve ‘FETÖ’nün üst düzey yöneticileriyle ‘yoğun irtibatlarının bulunduğu’ ifade edilerek, ‘örgütsel hiyerarşi içinde hareket ettikleri, ‘FETÖ’ye yakın sendikalara üye oldukları’ öne sürüldü.
‘FETÖ’ye ait basın kuruluşlarında aktif olarak görev aldıkları, ‘FETÖ’nün ‘silahlı kanadıyla eylem ve fikir birliği içinde hareket ettikleri’ belirtilen şüphelilerin, ‘darbe girişimi eyleminin etki ajanlığı görevini ifa ettikleri’ anlatıldı.
Şüphelilerin, darbe girişiminine yoğun katkıları olan ‘FETÖ’nün ‘nihai hedefi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini bozarak ele geçirme ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs eylemine katıldıkları’ aktarıldı.
‘Soyal medyada algı operasyonu yaptı’
DHA’nın haberine göre de İstanbul Nöbetçi 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin tutuklama karar yazısında, Ali Akkuş’un, 17-25 Aralık sürecinden sonra Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı’yla hükümete karşı yürütülen faaliyetler konusunda ters düştüğü, gazetede pasif göreve verildiği, gazeteden ayrılırken tazminatının ödenmediği ve bu süreçten sonra ‘FETÖ’nün faaliyetleri arasında yer almadığı dikkate alınarak adli kontrolle serbest bırakıldığı belirtildi.
Kararda, Atilla Taş’ın ‘FETÖ’ye ait olduğu ifade edilen Meydan gazetesi ve haberdar.com’da köşe yazarlığı yaptığı, ‘fuatavni’nin paylaşımlarını haberleştirdiliği ifade edildi.
Taş’ın Ekrem Dumanlı, haberdar.com yayın yönetmeni Said Sefa ve Erdal Şen isimli kişilerle telefon irtibatının olduğu anlatılarak, ‘ByLock’ kullanıcısı olan dört kişiyle telefon görüşmesi ve ‘kendisine yüklenen misyon gereğince sosyal medyada ve kamuoyunda algı operasyonları yaptığı’ öne sürüldü.