Eylemlerin gölgesinde bir yemin töreni: Donald Trump 'resmen' ABD başkanı

 

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, gün boyu süren protestoların gölgesinde yemin ederek görevine ‘resmen’ başladı.

Fotoğraf: Reuters

Bugünkü yemin töreni öncesinde Washington birçok eyleme sahne olmuştu. Trump’ın başkanlığına karşı çıkan ABD vatandaşları, yemin törenine giden yollara kurulan barikatlara kendilerini zincirlemişti. Sadece başkent Washington’da değil ABD’nin birçok şehrinde de eş zamanlı olarak protestolar düzenlendi.

Bu eylemlerin en ‘serti’ anarşist ‘Kara Blok’ üyelerinin başkentte gerçekleştirdiği gösteri olmuştu. Anarşistler, bankaların yanısıra uluslararası markaların mağaza camlarını parçalamıştı. Polis, bunun üzerine grubu biber gazı ve ses bombası kullanarak dağıtmıştı.

Obama’lar karşıladı

Dün gece başkent Washington’a gelen Trump ve eşi Melania’yı Beyaz Saray’da görev süresi dolan ABD Başkanı Barack Obama ve Michelle Obama karşıladı. Melania Trump, Michelle Obama’ya karşılaştıkları an bir hediye sunarken dörtlü daha sonra Beyaz Saray’ın Mavi Odası’nda çay ve kahve ikramına katıldı.

Bu ikramın ardından hem Trump’lar hem de Obama’lar yemin töreninin yapılacağı alana doğru hareket etti. Barack Obama ve Donald Trump alana aynı araçla gitti.

Mağlup Clinton da alanda

Başkanlık seçimlerini Donald Trump’a kaybeden Demokrat Partili Hillary Clinton yemin törenine eşi eski başkanlardan Bill Clinton’la geldi. Clinton başkanlık yeminine yönelik Twitter mesajında, “Bugün demokrasimizi ve onun dayanıklı değerlerini onurlandırmak için buradayım. Ülkemize ve geleceğine inanmayı asla bırakmayacağım” dedi.

Görevine başladı

İlk olarak seçilmiş başkan yardımcısı Mike Pence’in yemin töreni gerçekleştirildi. Ardından Donald Trump, yemin ederek ‘resmen’ görevine başladı.

ABD’nin 45’inci başkanı olan Trump, yaptığı konuşmada ‘değişim’e vurgu yaptı: “Bu törenin anlamı büyük. Bugün yalnızca yönetim değişikliği yapmıyoruz. Yönetimi siz halka veriyoruz. Uzun süredir, halk bunu bedelini ödedi. Washington yüceldi, halk değil. Fabrikalar kapandı, kurulu düzen kendini korudu ama vatandaşlarımız değil. Onların zaferleri sizin zaferleri sizin zaferleriniz olmadı. Bunların tamamı değişecek. Bu değişim bugün ve şu anda başlıyor.”

Trump, ABD topraklarında artık ‘Önce Amerika’ vizyonunu uygulayacaklarını belirtip şöyle devam etti: “Ticarette, dış ilişkilerde her alanda öncelikli olan Amerikan ailelerinin çıkarı olacak. Son nefesime kadar sizin için çalışacağım. Amerika yeniden kazanacak. İşlerimizi geri getireceğiz. Rüyalarımızı geri getireceğiz. Yollar, tüneller, demiryolları, havayolları yapacağız. Amerikan elleri ve Amerikan emeğiyle ülkemizi yeniden inşa edeceğiz. İki basit kurala uyacağız: Amerikan satın al, Amerikalı işe al.”

“Boş konuşma devri bitti” diyen ABD’nin 45’inci başkanı şunları söyledi: “Amerika birleşirse, Amerika durdurulamaz. Büyük düşünmeli, daha da büyük hayaller kurmalıyız. Artık konuşan ama yapmayan politikacıları dinlemeyeceğiz. Aksiyon zamanı geldi. Birlikte Amerika’yı daha güçlü yapacağız. Birlikte Amerika’yı daha zengin yapacağız. Birlikte Amerika’yı daha gururlu yapacağız. Birlikte Amerika’yı daha yüce yapacağız.”