Gezi eylemleri sürecinde Ankara Kızılay’da Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine itiraz edildi.
Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, tahliye kararının altında imzası bulunan Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma yapma yetkisi ve görevi bulunmadığını savundu.
Yargılama ve duruşma yapma yetkisi yok
imctv’de yer alan habere göre, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen itiraz dilekçesinde, yeniden görülecek davanın Aksaray’a nakline ilişkin Yargıtay 5’nci Ceza Dairesi tarafından verilen karar hatırlatılarak, “Yargılama yetkisi Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınarak Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne 31 Ağustos 2015 tarihinde kesin olarak verilmiştir. Bu durumda Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 31 Ağustos 2015 tarihinden itibaren yargılama ve duruşma yapma yetkisi ve görevi bulunmamaktadır” denildi.
Gayrimeşru bir duruşma
Dilekçede, mahkeme heyetinin nakline karar verilen davanın dosyasının mahkemeye gelmesini dahi beklemeden, Yargıtay’ın nakil kararını UYAP’tan indirerek alelacele gölge dosya oluşturduğu, 03 Eylül 2015 günü yasa dışı ve gayrimeşru bir duruşma açtığı belirtildi.
Kendi kararını da çiğnedi
Davanın tensip zaptında 4 Eylül 2015 tarihinin ikinci inceleme günü olarak belirtilmesine karşın mahkeme heyetinin 3 Eylül’de ‘korsan’ bir duruşma yaptığı kaydedilen dilekçede, “Mahkeme tensip zaptında kendi verdiği kararı da çiğnemiştir. Bu acele neden? 03 Eylül 2015 günü belirli gün değildir. Duruşmanın 03 Eylül 2015 günü yapılacağına dair önceden taraflara tebliğ edilmiş bir karar yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Mahkeme heyetinin görevini kötüye kullanıldığı savunulan dilekçede, sanık polis Şahbaz’ın tutuklanması talep edildi.