• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Erdoğan'ın 'kabine taslağı': Bütçe müdürlüğü cumhurbaşkanlığına bağlanıyor

20/06/2018 15:14

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu hafta açıklayacağı yeni kabine yapısında ‘Hazine-Maliye Bakanlığı’nın oluşturulması planlanırken, Merkez Bankası ve diğer üst kurulların mevcut yapısı korunacak.

Fotoğraf: DHA


Reuters’ın haberine göre, yeni kabinede bakanlık sayısının 21’den 14 ya da 15’e düşürülmesi ve özellikle ekonomi bakanlıklarının yeniden yapılandırılması çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Son taslakta ekonomi bakanlıklarının büyük bölümünün tek çatı altında toplanmasının öngörüldüğü, daha önceki taslaktan bazı farklılıklar bulunduğu belirtildi.

Erdoğan’ın bu hafta içinde açıklaması beklenen yapıya göre önemli bazı birimlerin ‘Hazine-Maliye Bakanlığı’ adıyla tek çatı altında toplanması planlanırken, bu bakanlığa Kalkınma Bakanlığı’ndan Yıllık Programlar ve Konjonktürler Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Yatırım Programları İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Ekonomik Modelleme ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü dahil olacak.

Maliye Bakanlığı bünyesindeki Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, Vergi Denetim Kurulu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Muhasebat Genel Müdürlüğü ile Milli Piyango İdaresi gibi kurumlar ‘Hazine-Maliye Bakanlığı’ bünyesinde kalacak.

Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki Sigorta Genel Müdürlüğü BDDK’ya, Devlet Destekleri Genel Müdürlüğü ise yeni oluşturulacak sanayi ve kalkınma bakanlığına bağlanacak.

Maliye Bakanlığı bünyesindeki Bütçe Genel Müdürlüğü ise bundan sonra bütçeyi yapacak cumhurbaşkanlığına bağlanacak.

Tablo: Cumhuriyet

Yetkililerin Reuters’a verdiği bilgiye göre‘Hazine-Maliye Bakanlığı’nda iki ya da üç müsteşarlık/bakan yardımcılığı birimi oluşturulması planlanıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi sahibi bir yetkili, “Merkez Bankası bağımsız yapısını aynı şekilde koruyacak, bu konuya özel önem veriliyor ve vurgu yapılıyor. Merkez Bankası yeniden yapılanma çalışmalarından etkilenmeyecek” dedi.

Aynı yetkili, SPK, BDDK, Rekabet Kurulu gibi bağımsız kurulların da mevcut şekilde çalışmalarına devam edeceğini aktardı.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre Erdoğan’ın son şeklini kısa sürede vereceği ancak halen değişikliklerin olabileceği yapıda, ekonomiyle ilgili bakanlıklar Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olarak planlanıyor.

Bu hafta sonu yapılacak seçimlerin ardından Erdoğan’ın yeniden seçilmesi durumunda oluşturulacak yeni kabinenin bu kapsamda teşkil edilmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanlığında kurullar ve ofisler kurulacak

Yetkililer, cumhurbaşkanlığı bünyesinde bazı kararların alınması ve hazırlanmasında çalışmalar yapacak dokuz ayrı kurul teşkil edileceğini de söyledi.

Buna göre, ekonomi politikaları, güvenlik ve dış politikalar, hukuk politikaları, sosyal politikalar, yerel yönetim politikaları, sağlık ve gıda politikaları, kültür ve sanat politikaları, eğitim ve öğretim politikaları, bilim, teknoloji ve yenilik politikaları kurulları faaliyet gösterecek.

Yetkililer, seçimin ardından başbakanlığın da kalkmasıyla birlikte cumhurbaşkanlığında yeni bir yapılanmanın olacağını belirterek, bu kapsamda beş ofis oluşturulacağını kaydetti.

Teknik çalışma ve araştırmaların yapılacağı ofisler finans, iletişim, insan kaynakları, teknoloji ve yatırım ofisi olarak belirlendi.

Meclis’te çoğunluk olmazsa AKP’nin ‘B planı’: Geçici bütçe

‘Cumhur’dan seçim sonrası kulisleri: Kabinede MHP’li bakan düşünülmüyor

AKP’nin ‘yeni dönem’ planı: 500 kişilik ‘bürokrat ordusu’ kurulacak

Kaldırılmak istenen yedi bakanlık: Ekonomi, orman, kültür, AB, spor, gümrük, kalkınma

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Ticaret bakanı: OECD diyor ki Türkiye'de hayat standartları dört kat yükseldi

Ticaret Bakanı Bolat Ömer “OECD diyor ki, son 10 yılda Türkiye’de hayat standartları dört katı yükseldi” dedi.

Polis memurunun aracından dokuz kaleşnikof tüfek ve beş ruhsatsız tabanca çıktı

Sakarya’da polis memurunun aracından dokuz kaleşnikof piyade tüfeği, beş ruhsatsız tabanca çıktı, zanlı gözaltına alındı.

İstanbul'da bazı yollar kapalı

İstanbul’da 25 Mayıs’ta Galatasaray’ın şampiyonluk kutlaması nedeniyle bazı yollar kapalı.

İmamoğlu'nun telefonu: İBB bürokratı evinde olduğunu söyledi, arama talep etti

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ikinci telefonunun yerini İBB Teknoloji Grup Başkanı Erol Özgüner’in söylediği ortaya çıktı.

Fatih Altaylı'ya 'tehdit': Suç duyurusunda bulunuyorum

Gazeteci Fatih Altaylı tehdit edildiğini açıkladı.

Şimdi de Bursa: Cadde üzerinde dört ayağı kesilmiş ölü kedi yavrusu bulundu
'Muharrem Hoca' Türk medyasını sınıfta bıraktı: Kusura bakmayın, 'Yalaka' diyorum

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 763 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Savaşkan İskefli: TOFAŞ ve Stellantis arasındaki birleşme, otomotiv sanayisi için hem bir fırsat hem de sınav

Mehmet Yaşin: 'Sabahçı' modasının öncüleri, kararında sabah içkisinin insanı canlandırdığını iddia ediyorlar

Berkant Gültekin: Bahçeli bir bakıma tüm sırrı ve gizemi bozdu

Gündüz Vassaf: Gün, Harvard'la dayanışmanın günü

Mithat Fabian Sözmen: İşçi sınıfının taraftarlığı anonimliğe, edilgenliğe ve seyirciliğe mahkum

Selin Nakıpoğlu: Diyanet iktidarın emrindeki politik bir aygıt

Cihan Tuğal: Uluslararası ilişkileri aile ilişkilerinin belirlediği bir döneme mi giriyoruz?

Recep Genel: O mis kokulu salatalıklar, domatesler, marullar bizi yavaş yavaş öldürüyor

Rahmi Turan: Erdoğan'a 'ömür boyu cumhurbaşkanlığı' sağlanmak için çalışmalar olduğu iddiaları var

Timur Soykan: Türkiye'de yaşamak vahşi bir dolandırıcı ormanında hayatta kalmaya benziyor

Onur Çanakçı: 'Faizle değil, üretimle büyüme' anlayışının uygulanması şart

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×