Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze’de İsrail ve Hamas arasında sağlanan ateşkes hakkında şöyle dedi: “Gerekli siyasi iradeyi ortaya koyan ABD Başkanı Sayın Trump başta olmak üzere, anlaşmaya varılmasında önemli destekleri olan kardeş ülkeler Katar ve Mısır’a hassaten teşekkür ediyorum.“

Erdoğan, X’ten ateşkese ilişkin şu mesajı yayınladı:
“Şarm El Şeyh’de yürütülen ve Türkiye olarak bizim de katkı sağladığımız Hamas-İsrail görüşmelerinin Gazze’de ateşkesle sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyuyorum.
İsrail hükûmetinin ateşkese teşvik edilmesinde gerekli siyasi iradeyi ortaya koyan ABD Başkanı Sayın Trump başta olmak üzere, anlaşmaya varılmasında önemli destekleri olan kardeş ülkeler Katar ve Mısır’a hassaten teşekkür ediyorum.
Türkiye olarak anlaşmanın harfiyen uygulanmasının yakın takipçisi olacak ve sürece katkı sunmaya devam edeceğiz.
Aynı şekilde Filistin’de 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devleti kurulana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.
Bu vesileyle, iki yıldır tarifsiz acılar çeken, gayriinsani koşullar altında hayat ve haysiyet mücadelesi veren; evladını, anasını, babasını, akrabasını, arkadaşını kaybeden, yaşadıkları tüm trajedilere rağmen izzetli duruşlarından taviz vermeyen Filistinli kardeşlerimi en kalbî muhabbetlerimle selamlıyorum.
Rabb’im Filistinli kardeşlerimizin yâr ve yardımcısı olsun; Rabb’im şehitlerimizin ruhlarını şad, mekânlarını cennet eylesin.”
Şarm El Şeyh’de yürütülen ve Türkiye olarak bizim de katkı sağladığımız Hamas-İsrail görüşmelerinin Gazze’de ateşkesle sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyuyorum.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 9, 2025
İsrail hükûmetinin ateşkese teşvik edilmesinde gerekli siyasi iradeyi ortaya koyan ABD Başkanı Sayın Trump başta…
Ne olmuştu?
Beyaz Saray, 29 Eylül’de Netanyahu’nun ABD’ye ziyareti sırasında Trump’ın Gazze’de ‘barış’ için 20 maddelik planını açıkladı.
Hamas 3 Ekim’de bu plandaki esir değişimini ve Gazze yönetimini Filistinli teknokratlara devretmeyi kabul ettiğini bildirdi. Örgüt Gazze Şeridi’nin geleceği içinse ‘müzakere’ şerhi koydu. Ayrıca Trump’ın planında yer alan silah bırakma şartına da değinilmedi.
Hamas planı kısmen kabul etse de Trump bu yanıtı olumlu karşıladı. Hamas için “Kalıcı bir barışa hazır olduklarına inanıyorum” dedi ve İsrail’in saldırıları derhal durdurması gerektiğini söyledi.
5 Ekim’de Netanyahu Trump’a Hamas’ın barış planı konusundaki cevabının ‘kutlanacak bir şey olmadığını ve hiçbir anlamı olmadığını’ söyledi.
Bunun üzerine ABD başkanı Netanyahu’ya arga bir ifadeyle “Kahretsin neden her zaman bu kadar olumsuzsun? Bu bir zafer. Kabul et” cevabını verdi.
Trump, dün (4 Ekim) İsrail ile Hamas’ın Gazze’de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurdu.