Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekede, imar yolsuzluklarına örnek gösterilen yerlerden birinin de İstanbul Beşiktaş’taki Zorlu Center olduğu ortaya çıktı. Bayraktar, yapımında büyük tartışmalara neden olan Zorlu Center’ı ‘İstanbul’da bir hançer‘ diye tanımlıyor.
Fezlekeye göre, zaten ayrıcalıklı imar planına sahip olan Zorlu Center’a, üstüne bir de planlara aykırı olarak 86 bin metrekare fazladan inşaat alanı yapılıyor. Bu noktada devreye giren Bayraktar ve bakanlıkta bulunduğu öne sürülen ‘suç örgütü‘, bu durumun denetimlerde tespit edilmesinin engellenmesi için gerçeğe aykırı raporlar yazıyor. Böylece planlar, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onay alıyor.
‘Zorlu’yu bekletin’ talimatı
21 Mayıs 2013’te Bakanlığa sunulan Ahmet Ayyıldız [İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü] imzalı bilgi notunda projenin tüm aykırılıkları tespit edilmiş. Buna göre, Zorlu Center’in 100 metre yüksekliğe sahip olması, sonradan 125 tane adet konut eklenmesi, projede görünmeyen ve yeşil alana tecavüz eden arıtma tesislerinin bulunması aykırılıklardan sadece birkaçı.
Bu usulsüzlüklerle alakalı dinlemeye takılan telefon görüşmelerinden birinde, 29 Kasım 2012’de Erdoğan Bayraktar, TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Aliseydi Karaoğlu’na “Ne oldu Zorlu’nun işi” diye soruyor. Karaoğlu “Bakanım onu çözüyoruz şimdi bu ihdas ve terk işlemi yapılmadan ulaşım planlama tarafından onaylanan projeye göre terk yapılacak ve şey yapacağız yani o otoparkı yapabilecek” diyor.
Bayraktar ise, [Ahmet Nazif] Zorlu’nun ‘bir arkadaş‘ için bir iş istediğini, bu sözün yerine getirilmediğini belirtiyor. Kendi bilgisi dışında iş yapılmaması ve Zorlu’nun bekletilmesi talimatını veriyor.
‘Pek tekin bir adam değil’
Erdoğan Bayraktar, 14 Eylül 2013’te İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız’a şunları aktarıyor: “Şimdi bu şey beni arayıp duruyor, Ahmet Nazif Zorlu, 1500 metrekare bi fazlalık var diyor o da bi emsali aşmıyor diyor, her taraftan geçti Büyükşehir’den Kültür Varlıkları’ndan bi tek sizin komisyon kaldı diyor, Mehmet Erdal’a [Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Bakanlık Müşaviri, İstanbul (2) No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı] bi talimat verirsen onu diyor 26’sında açılış yapacağız (…)”
Bayraktar, Zorlu’yu ‘o adam pek tekin adam değil bozuk bir adam‘ olarak niteliyor.
İkili, ‘bodrumlarda ilave işlerin yapıldığını, depo olan bir kısımda alan tecavüzünü küçülttüklerini ve tapuda herşeyin daire olarak göründüğünü‘ konuşuyor.
‘Gavur ölüsü gibi yapmış’
Bayraktar en vurucu itirafı bu noktada yapıyor: “İstanbul’da bir hançer o bina, tam bi hançer bodrumları açığa çıkarmış bilmem ne yapmış (…) Mevcut duruma göre biz orda ciddi hataları varsa onları görmemiz lazım, yoksa mesele yok verelim gitsin orada gavur ölüsü gibi yapmış ekonomiye devlete ne vermiş, yani oradan aldığı ne devlete verdiği harçlar nedir” diyor.
Bayraktar, projeyi neden ‘hançer‘ gibi değerlendirdiğini de şöyle açıklıyor: “2-3 kat emsal kullanılmış, sığınaklar, depolar mağaza yapılmış, binalar giderek yükselip 100 metreye ulaşacağına, tümü 100 metre yapılmış.”
20 bin metrekarelik depoların ve hatta sığınakların mağazalara dönüştürüldüğü, bodrumların açığa çıkarılıp dükkan yapıldığı yönündeki tespitler, Bayraktar’ın bütün konuşmalarına hâkim. Eski bakan bu gelişmelerden biraz rahatsızlık duyduğunu ve Zorlu’ya kızdığını saklamıyor ancak ‘bu durumun hazineye 500 milyon dolar daha verilmesini gerektirdiğini’ ifade ediyor.