Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi ABD’li milyarder Elon Musk, satın aldığı Twitter’ın, mavi tike sahip onaylı hesaplarından aylık 8 dolar ücret alınacağını söyledi.

Twitter’da yüzde 9,2’lik hissesi bulunan Musk, nisanda 44 milyar dolarlık teklifiyle Twitter’a talip olmuştu. Sık sık kararını değiştirip platformla mahkemelik olan Musk, nihayet satın alma sürecini tamamladığını geçen günlerde duyurmuştu.
Musk, Twitter’ı satın alır almaz şirketin CEO’su dahil dört üst yöneticiyi gönderip şirketin yönetim kurulunu feshederken açıklamalarıyla Twitter’da birçok değişiklik getireceğinin sinyalini veriyor.
ABD’li milyarder, Twitter açıklamasında “Twitter’ın mavi onay işareti olan veya olmayanlar için mevcut lordlar/köylüler sistemi saçmalık. Bu işaret ayda 8 dolar” dedi.
Söz konusu rakamın ülkeden ülkeye değişebileceğini belirten Musk, ayda 8 dolar ödeyen kişilerin, birçok alanda platformda öne çıkacağını, daha uzun video ve ses paylaşabileceğini ve yarı oranda reklam göreceğini söyledi: “Bu yöntemle içerik üreticilerini ödüllendirmesi için Twitter’a bir gelir kapısı açılacak.”
Twitter’ın halihazırda ‘Twitter Blue’ isimli 4,99 dolar ücretli ve şu an sadece ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da geçerli aylık abonelik sistemi var. Abonelikte, ‘yayımlanmış tweetleri düzenleme’ ve ‘reklamsız Twitter’ gibi özellikler bulunuyor.
King’le atıştıktan sonra ücreti değiştirdi
ABD’li yazar Stephen King, Twitter’dan ABD’li milyarderin planına tepki göstererek “Mavi tikimi korumak için aylık 20 dolar mı? Onlar bana ödeme yapmalı. Eğer bu hayata geçerse giderim” diye yazmıştı.
Musk’sa buna iki cevap vermişti: “Bir şekilde faturaları ödememiz gerekiyor. Twitter sadece reklamlara bel bağlayamaz. Sekiz dolara ne dersiniz. Uygulama hayata geçmeden önce mantığını uzun bir şekilde açıklayacağım. Botları ve trolleri yenmenin tek yolu bu.”
Mavi tik neden önemli?
Mavi tikin amacı, Twitter’da başta ünlü kişiler ve gazeteciler olmak üzere bilgi kirliliğini önlemek ve doğrulama sağlamak.
Elon Musk aksini iddia etse de mavi tik birçok kişi ve kuruluş için ‘statü sembolü’nden daha çok dezenformasyonla mücadeleye yardımcı olan bir araç.
Kamuoyunda tanınan isimlerin adına açılan sahte hesaplardan yanlış bilgi yayılması oldukça yaygın. Türkiye bu örneği son olarak Cumhuriyet Bayramı sözleri nedeniyle AKP’lilerin hedef aldığı TRT spikeri Deniz Demir adına açılan sahte hesapla görmüştü.
Cumhuriyet Bayramı’nda Mustafa Kemal Atatürk’ü andığı konuşması gerekçesiyle AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci’nin hakkında “Gereği yapıldı” dediği Demir’e dair Twitter’da sahte bir hesap açılmış, TRT’den ilişiğinin kesildiği yazılarak uzun bir mesaj paylaşılmıştı.
Deniz Demir Instagram’dan söz konusu hesabın kendisine ait olmadığını açıklasa da hesap kaldırılmadan önce paylaşım 30 bin beğeni almıştı bile.