• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

‘Ekolojik yıkım’ raporu mahkemeyi ikna etmedi: Akbelen’de üçüncü keşif kararı

15/07/2022 12:58


AYŞEGÜL KASAP

[email protected]

@aysegul_kasap

Muğla 1’inci İdare Mahkemesi Milas’ta bulunan Akbelen Ormanı’nında üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. İkizköylüler karara tepki gösterdi. Çünkü bir önceki raporda da kömür madenin yapılması durumunda geri dönüşü olmayacak şekilde bir ekolojik yıkımın olacağı belgelenmişti.

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı karar için “Anayasayı ve hukuk devleti ilkesini yok sayıyor” dedi ve bir önceki rapora işaret etti: “Bilirkişi raporunda mahkeme heyetinin karara varabilmesi için gerekli ve yeterli bilimsel değerlendirme mevcut.“


Fotoğraf: İkizköylü Esra Işık

Muhalefetin ‘Beşli çete‘ diye andığı iktidara yakın şirketlerden Limak’ın da ortak olduğu YK Enerji, Akbelen Ormanı’nda ÇED sürecine tabi tutulmadan, sadece bir izinle maden işletmesi açmaya çalışıyor. İÇTAŞ-Limak ortaklığındaki şirket, çalışmalar sırasında orman yangınını fırsat bilip en az 105 ağacı katletmişti.

Son olarak çevre örgütlerinin madene karşı açtığı iptal davasında mahkeme itirazlar üzerine bilirkişi keşfinin tekrarlanmasına karar vermiş, bilirkişi raporu tamamlanana kadar maden işletme izninin yürütmesini durdurmuştu.

1 Mart 2022’de yapılan ikinci keşif sonucunda bilirkişi heyeti mayısta raporu mahkemeye sunmuştu. Raporda Akbelen Ormanı’nın madene tahsisiyle ortaya çıkacak ekolojik yıkım ortaya konmuştu. Ama raporun sonuç bölümünde maden ve jeoloji mühendisi bilirkişilerin görüşleri doğrultusunda Türkiye’nin elektrik ihtiyacı gerekçe gösterilerek, ekolojik yıkım belgelenmesine rağmen, madene tahsisin gerekliliği tespiti yapılmıştı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden yedi akademisyenin hazırladığı 43 sayfalık raporda özetle şunlar kaydedilmişti:

  • Dosyadaki veriler incelendiğinde, proje alanında 18 bin 204 adet ağaç kesileceği öngörülüyor.
  • Faaliyetler sırasında ocak alanı genişleyecek, alan ormansızlaşacak, tarım alanları zarar görecek, madencilik faaliyetleri nedeniyle önemli düzeyde toz emisyonu oluşacak.
  • Ocak alanı genişleyecek, kesilecek ağaçlarla birlikte alan ormansızlaşacak, erozyona açık hale gelecek. Rehabilitasyon çalışmalarıyla mevcut orman yapısının tekrar geri getirilmesi mümkün olmayacak.
  • Faaliyetler sonucunda söz konusu orman ve içindeki ekosistem geri dönüşü olmayacak şekilde ortadan kalkacak.
  • Yer altı sularının yüzeye boşalması, bölgeye düşen mevsimsel yağışın yüzeysel akışa geçmesi su baskınlarının oluşmasına, bölgede bulunan yerleşik ve tarımsal alanların olumsuz yönde etkilenmesine neden olacak.
Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

‘Mevcut rapor projenin yasaklanması için yeterli’

Mahkemenin üçüncü keşif kararının tebliğ edilmesiyle beraber avukat Cangı, keşfin tekrarlanması kararından dönülmesini ve davaya devam edilmesini talep etti.

Cangı, üçüncü kez keşif kararı hakkında şunları söyledi: “Bu karar, yasa, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan yaşama hakkı, sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı, adil yargılanma hakkını, hukuk devleti ilkesini yok sayan, yargıya davaları en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması görevi yükleyen Anayasanın 141/4 maddesine açıkça aykırıdır. Bilirkişi raporunda mahkeme heyetinin karara varabilmesi için gerekli ve yeterli bilimsel değerlendirme mevcut. Zaten biz de rapora itiraz etmedik; sadece enerji şirketinin çıkarlarına yoğunlaşmış olan jeoloji ve maden mühendisliği uzmanlıklarının aykırı görüşlerinin, çevre hukuku açısından dikkate alınmasının mümkün olmadığını belirttik.”

Üçüncü keşfe ihtiyaç olmadığını belirten Cangı, “İhtiyat ilkesini davamıza uyguladığımızda, dört bilirkişinin işlem konusu maden işletmesini olumsuz değerlendirmeleri, o projenin yasaklanması için yeter de artar bile. Böylesine bir rapordan sonra, uyuşmazlığın çözümü için mahkemeye teknik bilgi aktaracak daha nasıl bir rapora ihtiyaç duyulabilir ki” dedi.

Mahkeme tekrar keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına gerekçe olarak, ‘son rapora taraflarca karşılıklı itiraz edildiği‘ni gösterdi.

Cangı böyle bir itiraz yapılmadığını belirterek, bilirkişi raporuna yönelik taleplerini şöyle açıkladı: “Akbelen Ormanının madene tahsisinin geri dönüşü olmayacak ekolojik yıkıma yol açacağı bilimsel olarak kanıtlandığına göre, başka bir araştırmaya gerek kalmadan yürütmenin durdurulmasını devam ettirilmesine, dava dosyasının olgunlaştırılarak yapılacak duruşma sonrasında dava edilen tahsis izninin iptaline karar verilmesi; gereği halinde davacı taraf olarak hukuki dinlenme hakkımızın gereği olarak, bilirkişi raporunun; açıklamalarımız, taleplerimiz ve itirazlarımız doğrultusunda yeniden düzenlenmesi.”

‘Yargıdan kalıcı bir karar bekliyoruz’

Mahkeme bilirkişi keşfi için 19 bin TL’lik bir mahkeme masrafı ödenmesini talep ediyor. KARDOK kendilerinin küçük bir köy derneği olduğunu hatırlatarak şu açıklamayı yaptı: “İkizköy’ü madene teslim etmemek için açtığımız başka davalarımız da var ve aynı davada üçüncü kez keşif masrafı ödemek durumunda kaldığımız için büyük bir yükün altına girmiş hissediyoruz. Ekolojik haklar için yürütülen hukuki mücadelelerde bilirkişi keşif masrafları, adalete erişimin önünde önemli bir engel oluşturuyor. Bazı mücadelelerde davalar, bu masraflar yüzünden ekolojik haklarını arayan davacılar tarafından sonuna kadar yürütülemiyor.

Artık yargıdan Akbelen Ormanının olduğu gibi korunmasına yönelik kalıcı bir karar bekliyoruz. Anımsatmak zorunda hissediyoruz; Anayasa, ormanlarımızın korunması görevini biz İkizköylüler gibi ormanın yakınında, içinde yaşayan yurttaşlar kadar, belki de daha öncelikli olarak devlete vermiştir. İklim krizinden kurtuluşumuzun anahtarı, temiz hava, su ve toprağın, çocuklarımızın geleceğinin garantisi ormanlarımızı, Akbelen Ormanını korumak üzere yargıyı görevini hızla yerine getirmeye davet ediyoruz.”

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan’dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı.

17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’nün ekipleri Akbelen Ormanı’na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti.

28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla’ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir 105 ağaç kesmişti.

Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu.

Bir tuhaf rapor: Akbelen’de iki bilirkişi ‘ekolojik yıkım’a rağmen ‘İlle de kömür’ dedi

Filed Under: Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Çin’de aşırı sıcaklar nedeniyle Yangzı Nehri’nde su miktarı 157 yılın en düşük seviyesinde

Çin'de doğu ve kuzey bölgelerini etkisi altına alan aşırı sıcaklar … Devamı...

Alevi Vakıfları Federasyonu genel başkanı: Sadaka karşılığı satılık oyumuz yok

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, "Seçimler … Devamı...

Ağustosun ikinci haftasının Covid-19 verileri: 143 bin 778 vaka, 342 ölüm

Sağlık Bakanlığı’nın 8-14 Ağustos Covid-19 verilerine göre 143 bin 778 vaka … Devamı...

Kanada’da 88 papaz hakkında cinsel istismar iddiasıyla toplu dava açıldı

Kanada’nın Quebec eyaletinde, Katolik kilisesine bağlı 88 papaz hakkında, … Devamı...

Analiz: Petrol şirketlerinin iklim senaryoları Paris Anlaşması hedefleriyle uyumsuz

Küresel petrol şirketleri bp, Shell ve Equinor'un karbonsuzlaşma … Devamı...

Erdoğan, Ukrayna’ya gidecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos Perşembe Ukrayna’ya gidecek. … Devamı...

Sinpaş talanı: Mahkeme kararını hiçe sayanları açığa çıkaranlara gözaltı

AYŞEGÜL KASAP [email protected] @aysegul_kasap Muğla’nın … Devamı...

İmamoğlu’ndan Balıklı Rum Hastanesi vakıf başkanına: Görüştük, niye bahsetmediniz?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Balıklı Rum … Devamı...

Üniversite hastanelerindeki asistanların elleri boş kaldı: 8 bin TL’lik gelir farkı oluştu

MESUDE ERŞAN @mesudersan [email protected] Resmi Gazete’de … Devamı...

Boğaziçi’nin ‘kayyım yönetimi’, mezunların kartlarını gerekçesiz iptal ediyor

MEHMET BARAN … Devamı...

Faturaları ödenmeyen üç caminin elektriği kesildi
En kapsamlı içki araştırması: 40 yaş altı kadehi elinden atsın

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1750 gündür hapiste

YAZARLAR

Yazanın okuyana sorumluluğu ve yazıdaki kamusal yarar

Murat Sevinç

İYİ Parti ülkenin sorunlarını çözebilir mi?

Levent Gültekin

Diziler ‘tespitkolik’ yapıyor: Başkasının doldurduğu sığ havuzda çırpınmak

Zeynep Güven Ünlü

Street Fighter’la dış politikanın ne alakası var?

Bahadır Kaynak

Muhalefet yönetmeye hazır mı?

İhsan Dağı

İstanbul Belediyesi’nden ‘de’ atılan KHK’liler

Murat Sevinç

Her ulusalcı bir gün mutlaka reisçi olacak!

Dağhan Irak

GÜNÜN 11’İ

Taha Akyol: İktidarın beklediği 50 milyar dolar gelir mi?

İbrahim Varlı: Irak yeni bir felaketin eşiğine sürükleniyor

Murat Muratoğlu: Gaz sıkışması

Abdurrahman Yıldırım: KKM’nin 2022’deki yükü 320 milyar liraya çıkabilir

Erol Manisalı: AKP dış politikasını neden değiştiremez

Mustafa Balbay: Suriye’de sil baştan…

Alaattin Aktaş: Kur korumalı mevduatta bizi felaket bekliyor

Erman Toroğlu: Fenerbahçe oynadı, Kasımpaşa seyretti

İbrahim Kahveci: KKM ödemesinin büyük kısmı milyonerlere gidiyor

Ceren Ergenç: Çip savaşını kimin kazanacağı niye önemli?

Şeref Oğuz: Diyelim ki geldi, bize 30 milyar dolar yeter mi?

Ben Affleck ve Jennifer Lopez üç gün süren düğün yapacakmış

Avustralya’nın en ünlü erkek striptizcisi kadınların en çok sorduğu soruyu yanıtladı

Ryan Reynolds ve Rob McElhenney beyin kanseri küçük kız için bağış yaptı

99 yaşında 100’üncü torununu kucağına aldı

Havaya ateş açılmasın diye köpük sıktılar

‘Küçük Kızıl’ın doğumu umut oldu

Anzer balında sağım mesaisi bir hafta sürecek

Bursa’da zifte bulanmış kedi yavruları kurtarıldı

Mezattan alınan bavulların içinde insan kalıntıları bulundu

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi