Türkiye Cumhuriyeti Devleti, geçen hafta 5 yıl vadeli 2 milyar dolarlık tahvil çıkardı. Kamuya açıklanan bilgilere göre, yıllık %7,25 faiz kuponu bulunan tahviller, nominalin altında satıldığı için, tahvil alana getirisi %7,5 olmuş.
Bu tahvilin satışına aracı olan yabancı bankalar da herhalde %1‑1,5 dolayında komisyon ve masraf payı almıştır. Yani Hazine (Türkiye halkı diye okuyun) yabancıların dolarına %7,5 faiz vererek onlardan yeni dış borç almıştır.
Bakanlık, “İhraç edeceğimizi ilan ettiğimiz tahvil tutarının 3 misli talep geldi” diyerek övündü. Mecburiyetten de olsa, Türk halkını bu kadar yüksek döviz faizi ödemek gibi bir yükümlülük altına sokmak övünülecek bir şey değildir. Eğer kapris yapılmayıp, IMF ile anlaşma yoluna gidilseydi, ödenecek faiz muhtemelen bunun yarısı olurdu.