Diken’in hacker grubu RedHack’in Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın kişisel gmail, yahoo ve iCloud hesaplarını ele geçirdiğine ilişkin haberine erişim engeli getirildi.
RedHack dün gece tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Alp Altınörs ve Özgür Gündem danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan başta olmak üzere ‘solcu muhalif’lerin 26 Eylül tarihine kadar serbest bırakılmaması halinde Albayrak’a ait 20 gb büyüklüğündeki elektronik postaları yayınlayacağını duyurmuştu.
RedHack, ‘ciddiyetlerinin anlaşılması için’, Halil Danışmaz isimli bir şahıstan Albayrak’a gönderilen ve 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde AKP milletvekili adaylarının ‘değerlendirildiği’ bir maili de paylaşmıştı.
https://twitter.com/KizilHackerLAR/status/779375628986490880
Diken, RedHack’in bu girişimini haberleştirerek, ‘RedHack, Bakan Albayrak’ın mail hesaplarını ‘hackledi’: ‘Solcu muhalif’ler serbest kalmazsa yayınlayacağız’ başlığıyla yayınladı.
Habere ‘jet hızıyla’ erişim engeli getirildi. Habere Türkiye’den ancak VPN üzerinden erişilebiliyor.
Erişim engeli kararının Diken’e bildirilme gereği de duyulmadı.
‘Diken’e tebliğ etmek aklına gelmiyor’
Habere erişim engeli getirilmesini Diken’e değerlendiren Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yaman Akdeniz şunları söyledi: “Bilinmeyen bir karar ve gerekçeyle bir basın organının haberine yapılan bu tip müdahale sadece sansür olarak tanımlanabilir. Diken’in haberine jet hızıyla erişim engelleyen hakimlik, kararını uygulamaya koyarken haberi yayınlayan Diken’e tebliğ etmek aklına gelmiyor. Bu tip uygulamalarla sadece basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir müdahale yapılmıyor, aynı zamanda Diken’in ve basının hak arama özgürlüğü ve savunma yapma hakkı da engellenmiş oluyor” dedi.
‘Yasayı AİHM’e götürme vakti geldi’
Akdeniz, sansür kararları ve engellemelere karşı hukuki süreçlerin çok uzatıldığına da dikkat çekerek şöyle devam etti: “Sulh ceza hakimlikleri jet hızıyla verdikleri erişim engelleme kararlarına karşı yapılan itirazları da haftalarca karara bağlamıyor, karar verdikleri zaman da itiraz gerekçelerini dikkate almadan erişim engelleme kararı hukuka uygundur demekten ileri gitmiyorlar. Anayasa Mahkemesi’ne yapılan onlarca başvuru halen bekletiliyor ve bir türlü karara bağlanmıyor. Dolayısıyla, bu tip erişim engelleme ve sansür kararlarıyla mücadele edebilmek için etkin bir iç hukuk mekanizmasının olduğunu söylemek de mümkün değil. Sansür mekanizmasına dönüşen 5651 sayılı Yasa’nın ilgili hükümlerinin AİHM’e götürülme vakti geldi.”