Şırnak’ın Cizre ilçesinde sekiz aylık hamile kadın ve karnındaki bebeği, hastanede kadın doğum doktoru bulunmaması nedeniyle hayatını kaybetti.
DHA’nın haberine göre dördüncü çocuğuna hamile 31 yaşındaki Peyruze Pulat, iki gün önce sabaha karşı sancılanınca ambulansla Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Hastanede kadın doğum uzmanı bulunmadığı gerekçesiyle yoğun bakıma alınan kadına bir saat boyunca müdahale edilmediği iddia edildi. Hayatını kaybeden Pulat, karnındaki bebeğiyle birlikte toprağa verildi.
‘Eşinin kalbi durdu’
Pulat’ın eşi Hüsnü Pulat, sancıların artması sonrası saat 05.00 sıralarında ambulansla hastaneye gittiklerini söyledi.
Hastanede doğum uzmanı olmadığı için kent merkezi ile Silopi ilçesindeki hastanelerin arandığını belirten Pulat, buralardan sonuç çıkmayınca eşinin müdahale edilmeden bekletildiğini kaydetti.
Pulat, şöyle devam etti: “Eşim gözlerimizin önünde sancılar içinde gözlerini hayata yumdu. Önce eşimin kalbinin durduğunu söylediler, sonra bebeğin de kurtarılamadığını söylediler. Ben otopsi için Şırnak’a gittiğimde cumhuriyet savcısına bütün yaşananları anlattım ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundum. Eşim ve bebeğimi kaybettim, sorumluların cezalandırılmasını istiyorum.”
‘Sadece bir doktor kaldı’
Hastane yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, doktor atamalarıyla ilgili girişimlerinin ‘hassasiyetle devam edeceği’ belirtilerek, hastanedeki doktorlara dair şu bilgi verildi: “Hastanemiz kadrosunda bir ay önceye kadar altı kadın doğum hekimi bulunurken; bir doktorumuzun yasal doğum sonrası izninde olduğu, üç doktorumuzun engelleyemeyeceğim bir durum olan istifalarını verip sözleşmelerini tek taraflı fesh ederek kamudaki memurluk görevinden ayrılışlarını yaptığı ve bir doktorumuz da eş tayini yaparak kurumumuzdan ayrılışlarını yaptıkları görülmüştür. Hastanemiz bünyesinde hizmet verecek bir kadın doğum doktoru kalmıştır. Hastane yönetimi olarak hastanemize kanunen tesis edilen kadronun tamamlanması için her atama döneminde eksik olan doktor ve diğer personel sayısı kadar personel atamasının yapılması resmi yazıyla istenmektedir. Hastanelere yapılacak olan tüm atamalar bakanlıkça mezun olan kadrolar gözönünden tutularak merkezi atamayla yapılmaktadır.”
Doktor sonra gelecekmiş
İl genel sektreterliğince bayram tatili süresince personelin çalışma programının hazırlanmasını istendiği, kendilerinin de program hazırladıklarını anlatan hastane, şöyle devam etti: “Cizre Devlet Hastanesi olarak çalışma programımız yapılarak liste halinde Şırnak Genel Sekreterliği’ne iletilmiştir. Genel sekreterlik bilgisi dahilinde Cizre Devlet Hastanesi ve Silopi Devdet Hastanesi tüm branşlarda olduğu gibi tek olan kadın doğum doktorlarıyla ilgili programda yapılmıştır. Yönetmeliklerle belirlenen çalışma esaslarında; tek olan branş doktorlarının içap-nöbet tutma zorunluklarının olmadığı belirtilmesine rağmen; ilk beş günü Silopi Devlet Hastanesi’nde görev yapan kadın doğum doktoru tarafınca kadın doğum hastalarına bakılacağı ve ikinci beş günde ise Cizre Devlet Hastanesi2nde görev yapan doktor tarafınca hastalara bakılacağı planlanmıştır.”
Bebek önce alınmış…
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Hasta, 112 ambulansıyla Cizre merkez Cudi Mahallesi’nden alınarak acilimize getirilirken hastanın yanındaki refakatçisi tarafınca hastayla ilgili risklerin bilgisi acil nöbetçi doktorumuza iletilmesi üzerine doktorumuz hastanın sevki için 112 Komuta Merkezi’yle irtibata geçmiştir. Hem Şırnak Devlet Hastanesi’ndeki kadın doğum doktoru ve hastayı kabul eden Silopi Devlet Hastanesi’ndeki kadın doğum doktoru hastanın 3’üncü basamak bir merkeze sevk edilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Hastaneye getirilişinden itibaren geçen bir saatlik zaman dilimi içerisinde, gelirken de durumu kötü olan hastanın durumunun daha da kötüleşmesi üzerine hastaya hayata döndürme müdahalesi (CPR) yapılmıştır. Müdahaladen olumlu cevap alınmaması üzerine bebeğe son şans verilip nadir yapılan bir müdahale ile genel cerrahi doktoru ve acil uzman doktoru tarafınca acilde sezeryan ameliyatı yapılarak bebek doğurtulmuştur. Bebeğe çocuk doktoru tarafınca canlandırma müdahalesi yapılmıştır. Maalesef tüm müdahalelere rağmen hem anne hem bebek kurtarılamamıştır.”
TÜİK verilerine göre Şırnak, doğurganlık hızında dördüncü sırada bulunuyor.