Demirtaş ve Mızraklı: Gün saymıyoruz, cezaevinden çıkışımız da politik olacak

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Demirtaş ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Selçuk Mızraklı, “Herkes bilmeli ki bizler çıkmak için gün saymıyoruz. Cezaevine girişimiz ne kadar politikse çıkışımız da öyle olacaktır” dedi.

Fotoğraf: Demirtaş/Twitter (Arşiv)

Demirtaş, Kasım 2016’dan; Mızraklı’ysa Ekim 2019’da bu yana tutuklu.

DEM Parti, CHP, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve DEM Parti bileşenlerinin temsilcileri, bugün iki siyasetçiyi Edirne Cezaevi’nde ziyaret etti.

Ziyaret sonrası DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, Demirtaş ve Mızraklı’nın mesajını okudu. İki siyasetçi, PKK’nın silah bırakma sürecine de değinerek şunları söyledi:

“Öncelikle dayanışma amacıyla Edirne Cezaevi’nin kapısına gelen tüm dostlar başta olmak üzere bütün halkımıza içten selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz. Biz gayet iyi ve moralliyiz. Gelişmeleri yakından takip ediyor ve elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz.

DEM Partililer, Edirne Cezaevi’nin önünde toplandı. Fotoğraf: DEM Parti

‘Çıkarılacak yasalarla ortamın kalıcı hale getirilmesini umuyoruz’

Şunu herkes bilmeli ki bizler çıkmak için gün saymıyoruz. Cezaevine girişimiz ne kadar politikse çıkışımız da öyle olacaktır. En büyük önceliğimiz ve hassasiyetimiz çatışmalardan kaynaklı can kayıplarını durdurabilmekti. Şimdilik bunu sağlamış olmaktan dolayı mutluyuz.

Çıkarılacak yasalarla bu ortamın kalıcı hale getirilmesini umuyoruz. Ancak esas demokrasi mücadelesi bundan sonra gelişecek ve büyüyecektir. Bizler de demokratik siyasetin güçlenmesi için nerede olursak olalım elimizden gelen çabayı gösterecegiz.

‘Türkiye artık büyük değişimlere gebe’

Türkiye artık büyük değişimlere gebedir. Bu değişimin halklarımızın ve emekçilerin lehine olması için çok daha güçlü, esaslı mücadele birliklerine ihtiyaç vardır.

Bugün Edirne Cezaevi önünde bir araya gelişiniz de bu mücadele birliğinin her koşulda büyüyerek devam ettiğini göstermiştir. Bundan dolayı da özel olarak tüm partilere ayrı ayrı teşekkür ediyor, içten selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.

Özgür yarınlarda görüşmek dileğiyle.”

Bakırhan’dan iktidara: Samimiyseniz bu kararları uygulayın

Ziyarete katılan DEM Parti Eş Genel Tuncer Bakırhan’sa iktidara seslendi:

“AİHM’in defalarca ihlal kararı vermiş olduğu Edirne Cezaevi’ndeyiz. Kobani davası tutukluları var. Eğer gerçekten bu konuda ülkeyi yönetenler samimiyse merdivenin ilk basamağı olan AİHM ve AYM kararlarının bir an önce uygulanması gerekir.

Can Atalay, Osman Kavala, Tayfun Kahraman’la ilgili de aynı karar var. Bugün AİHM ve AYM kararlarına dikkat çekmek için Edirne Cezaevi’ndeyiz. Şimdi adalet arayanları niye cezaevinde tutuyorlar? Anlamakta insan güçlük çekiyor.

Ziyarete CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gül Çiftçi de katıldı. (Çiftçi, Sezgin Tanrıkulu’nun yanında). Fotoğraf: DEM Parti

Ya emin olun, siz Tayfun Kahraman’ı bıraksanız, Osman Kavala’yı bıraksanız, Can Atalay’ı, Selahattin ve Figen başkanları, Kobani kumpas davasında yargılanan diğer arkadaşları bıraksanız hiçbir yere gitmezler.

Çünkü onlar bu ülkeyi sevdikleri için bu ülkenin adil, demokratik, eşitlikçi bir ülke olması için mücadele ettiler. Dolayısıyla bıraksanız da bir yere gitmeyecekler.

Bıraksanız bu barış sürecine katkı sunacak, destek verecek bu arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın içeride kalmasını kabul etmiyoruz, hazmetmiyoruz. ‘Eğer bu süreçte samimiyseniz bu kararları uygulayın’ diyoruz.”

Süreç: Ortak rapor, komisyondan geçti

Komisyon raporunda ‘umut hakkı’ yok: Yedi başlık, 60 sayfadan oluşuyor

DEM Parti heyeti: Sürecin sürdürüleceğine dair ortak irade bir kez daha teyit edildi

MHP’li Yıldız: Umut hakkı konusunda uzlaştık