DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Cumhurbaşkanı artık konuşmalı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrı sonrası başlayan süreç hakkında şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı bence artık konuşmalı, bu meselenin çözümde en önemli merkezlerinden birisidir iktidar partisi.”

Fotoğraf: X

Anka‘nın aktardığına göre Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) kongresinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakırhan, çözüm süreci tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:

“Bence bu tartışmalar artık bir yere evrilmeli. Bu süreç olacak mı olmayacak mı Türkiye’deki insanlar da merak ediyor. Cumhurbaşkanı bence artık konuşmalı, bu meselenin çözümde en önemli merkezlerinden birisidir iktidar partisi. Umarım yakın zamanda meseleye ilişkin bir şey derler ama hepsinden önemlisi artık Kürt meselesinin bir biçimde demokratik yol ve yöntemlerle diyalog ve müzakere ile çözülmesi büyük bir görev, sorumluluktur hepimizin üzerinde. Bu mesele çözülmediği için ekonomi, siyaset tarafında ciddi bir çürüme var. Umarım AKP’de Cumhurbaşkanı da meseleye ilişkin pozitif, olumlu şu ana kadar uygulanan yöntemler dışında demokratik yol ve yöntemlerle çözümü esas alan bir duruş ortaya koyar.”

Dem Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ve Abdullah Öcalan görüşmesi hakkındaki soruya Bakırhan, şu yanıtı verdi:

“Detay bizde yok, görüşmeyi devlet zaten izliyor. Ömer Öcalan’ın aktardıklarıyla yetiniyoruz. Ben önemsiyorum, önemlidir. Sayın Öcalan da bu meselenin diyalog ve müzakereyle çözülmesi gerektiğini dile getirmiş, bu sadece sözle olmuyor, hukuki ve siyasi zeminin oluşturulması gerekiyor. Bu da bizim elimizde olan bir şey değil. İktidarın ne yapacağını merak ediyoruz. Hukuki ve siyasi zemin oluşursa eminim bu yüzyıllık çözülmeyen memleketin bütün sorunlarına sebebiyet veren Kürt meselesi, demokratik yollarla çözülür.

Aksi halde sadece sözde kalan ve bu meseleyi araçsallaştıran bir anlayış memlekete yazık eder. Biz DEM Parti olarak meselenin diyalog ve müzakere ile çözülmesi için Meclis zemininde üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluluğu yapacağımızı belirtmiştik. Bir arkadaşımız söyledi, ‘Kürt barışı cepte hazır, Türkiye ne diyor, hükümet iktidar ne diyor’ ona bakmak lazım.”

Bahçeli’nin ‘Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir; Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa, Kürt değildir cümlesi için Bakırhan’ın yaptığı açıklamaysa şu şekilde:

“Kürt’ün dövüldüğü, gülmediği, Kürt’ün mutlu olmadığı bir ülkede kimse mutlu olmaz. Katılıyorum bence artık Türklerin ve Kürtlerin diğer halkların ve inançların birbirini sevdiği hakkına, hukukuna riayet ettiği birlikte yaşamı esas alan bir anlayış egemen olur. Sözler olumlu, önemli sözler ediliyor bu tartışmalarda birçok aktör tarafından, sözü aşacak bir noktaya gelmemiz gerekiyor çünkü ülkenin acilen sözü aşan pratik adımlara ihtiyaç var

Özel: Bahçeli’nin ‘Öcalan gelsin, Meclis’te konuşsun’ demesini beklemiyordum

Bahçeli: ‘Türk ile Kürtlerin birbirini sevmesi farzdır’

Erdoğan’dan Bahçeli’ye destek: Tarihi fırsat kişisel hesaplara kurban edilmemeli

DEM Parti’den Bahçeli’ye destek: Barış için üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Bahçeli: Terörist başı gelsin, DEM Parti grup toplantısında konuşsun

Dervişoğlu’ndan Bahçeli’ye: Ana muhalefet artık bizim için yok hükmündedir

Erdoğan’ın başdanışmanı ‘buyurdu’: Çözüm süreci olmaz, olamaz

DEM Parti: Bir merhabadan ‘çözüm süreci’ çıkmaz