Ankara’nın kendini Libya başbakanı ilan eden Ömer Hasi’yle ilişkilerini sürdürmesine tepki gösteren Libya yönetimi, Türk şirketlerini ülkeden çıkarma kararı aldı.

Ekim ayında Libya’yı ziyaret eden Emrullah İşler, kendini başbakan ilan eden Ömer Hasi’yle görüşmüştü
Uluslararası toplum tarafından başbakan olarak tanınan Abdullah Tinni hükümetinin aldığı karar, pazar günü kabinenin internet sitesinden duyuruldu.
Açıklamada,” Bakanlar kurulu, yabancı şirketlerle yapılan anlaşmaların gözden geçirilmesine ve Türk şirketlerinin Libya’da faaliyet göstermelerinin sonlandırılmasına karar vermiştir” denildi; ancak kararın gerekçesi belirtilmedi.
Reuters’a bilgi veren üst düzey bir yetkili, Ankara hükümetinin Libya’nın kararını değerlendirdiğini belirtti.
Öte yandan, ülkenin büyük bölümü, Türkiye’nin iyi ilişkiler kurduğu Ömer Hasi’nin kontrolünde olması nedeniyle bu kararın Türk şirketlerine büyük bir etki etmeyeceği tahmin ediliyor.
Türkiye-Libya gerilimi nasıl başladı?
2011 yılında batı destekli halk ayaklanmasıla 42 yıllık iktidarına son verilen Muammer Kaddafi’nin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya’da, ağustos ayından bu yana iki hükümet ve iki parlamento var.
Ağustosta başkent Trablus’taki meclisin silahlı bir grup tarafından basılmasının ardından, el Hasi hükümet kurup başına geçtiğini ilan etmiş, bu oldubitti karşısında tüm dünyanın tanıdığı Başbakan Abdullah Tinni ülkenin doğusundaki Tobruk’a kaçmak zorunda kalmıştı.
Türkiye bu süreçte Tobruk’a kaçarak kabinesini burada toplayan Başbakan Abdullah Tinni’yle değil, Hasi’yle temas kurmuş ve bu durum iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Libya’ya giden Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler’in de, Hasi’yle bir araya gelmesi gerilimi daha da arttırmış ve Türkiye Ocak ayında Libya’daki vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapmıştı.