Kendini 'Libya başbakanı' ilan eden İslamcı liderle ilk ve tek görüşen AKP hükümeti oldu

 

Bir oldu bittiyle kendini ‘Libya Başbakanı’ ilan eden, ancak hiçbir ülkenin tanımadığı İslamcı lider Ömer el Hasi ile alenen görüşen ilk ‘Batılı’ siyasetçi Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler oldu.

Reuters’in haberine göre Hasi ile Trablus’ta bir araya gelen AKP Milletvekili Emrullah İşler, öncesinde Tobruk ve Misurata’da da temaslarda bulundu.

emrullah isler
Hasi-İşler görüşmesinin fotoğrafı ‘hükümet’in internet sitesinden de yayınlandı.

 

Meşru başbakan sürgünde

Muammer Kaddafi’nin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya’da, ağustos ayından bu yana iki hükümet ve iki parlamento var.

Ağustosta başkent Trablus’taki meclisin silahlı bir grup tarafından basılmasının ardından, el Hasi hükümet kurup  başına geçtiğini ilan etmiş, bu oldubitti karşısında tüm dünyanın tanıdığı Başbakan Abdullah Tinni ülkenin doğusundaki Tobruk’a kaçmak zorunda kalmıştı.

Hasi’yi tanıyan yok

El Hasi’nin başbakanlığı uluslararası toplum tarafından kabul edilmiş değil. Bugüne kadar Libya’yı ziyaret eden BM Genel Sekreteri dahil üst düzey yetkililer Hasi’yle birlikte görünmekten kaçındı.

Hem BM hem de bölge ülkeleri, iktidar mücadelesinin Libya’da yeni bir iç savaşa neden olmasından endişe ediyor.