Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Kitap Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri karikatürist Musa Kart ve yazar Hakan Kara’nın savcılık ifadeleri ortaya çıktı.

Fotoğraf: Reuters
Cumhuriyet’in yazar ve yöneticisi 13 kişi, ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ gerekçesiyle önceki pazartesi sabahı gözaltına alınmıştı.
Muhasebe müdürü Günseli Özaltay ve eski muhasebe müdürü Bülent Yener serbest bırakılırken yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya ise yaşları göz önüne alınarak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Gözaltına alınan yazar ve yöneticilerden dokuzu tutuklanmıştı: Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri Musa Kart (karikatürist), Güray Tekin Öz (yazar), Hakan Karasinir (yazar) ve Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Utku.
31 soruya aynı yanıt

Turhan Günay
Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre, savcılık Cumhuriyet Kitap Yayın Yönetmeni Turhan Günay’a vakıfla ilgili 31 soru sordu, Günay ise tüm sorulara aynı yanıtı verdi: “Vakıf üyesi değilim.”
Günay ifadesine şöyle devam etti: “Ben halihazırda Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi değilim. Sadece 2011-2013 yılları arasında üyelik yapmıştım. İlk önce sorunun doğru sorulmadığını düşünüyorum. Cumhuriyet Vakfı’nda görev almadım, yöneticisi değilim, ancak haber ajansının şirket yönetiminde 2011-2013 yılları arasında tahminen görevliydim.”
Suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Günay, “Gazetede çalıştığım dönemde dergi çıkarma faaliyetleriyle ilgileniyordum. Gazeteyi hazırlayan şirkette, bir dönem, 2011-2013 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bu şirket gazeteyi hazırlayarak basan şirkettir. Görev yaptığım dönemde ekseninin FETÖ/PDY yapılanması lehine yönlendirildiğini bilmiyorum. FETÖ/ PDY’ye müzahir personellerin alınıp alınmadıkları hususlarında bir bilgim yoktur” dedi.

Musa Kart (Fotoğraf: DHA)
‘İddialar gayriciddi’
Savcılık, Musa Kart’a “FETÖ/PDY, PKK/KCK silahlı terör örgütleriyle iltisaklı şirketlerin Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet gazetesiyle herhangi bir yasal bağı var mıdır? Bu şirketlerden ilan, sponsor ve reklam aldı mı?” sorusunu yöneltti.
Kart da, “Kesinlikle hiçbir yasal bağı olamaz. Vakıf senedinde kabul edilmiş ve kuruluş amacı olan ilkeler gereği hiçbir terör örgütü ve şiddet içerir yapılarla bağlantı kurmak mümkün değildir. Bu da tüm vakıf ilgililerini bağlar. Tersi iddiaların akıl ve mantıkla izahı ve kabulü mümkün değildir” dedi.
Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’i ve PKK’yı eleştirdiği karikatürlerini savcıya sunan Kart, yönetilen suçlamaları örgütleriyle ilgili iddiayı gayriciddi bulduğunu söyledi: “Bu örgütleri övücü, destekleyici yazılar yazılmadığı gibi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimine yönelik darbe karşıtı çok sert yazılar ve manşetler atıldı.”
Kart, Cumhuriyet’in Zaman gazetesiyle aynı manşetleri attığına ilişkin iddiaya ise, “Söz konusu manşetlerin talimat üzerine değil gazetecilik refleksiyle atılmış manşetler olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi.
‘Talimat alınması mümkün değildir’

Fotoğraf: Reuters
Hakan Kara’ya ise Hurşit Külter’in gözaltında kaybedilmesine ilişkin iddialarla 5 Haziran 2016’da yayınlanan haber içeriği gösterilerek bu haberlerin yayımlanması konusunda ‘FETÖ/PDY’ ve ‘PKK/KCK’dan talimat alınıp alınmadığı soruldu.
Kara, “Hiçbir örgütten haber yapmak için talimat almadık, alınması da mümkün değildir. Bugüne kadar soruda geçen haberler nedeniyle Cumhuriyet gazetesine yönelik PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle herhangi bir dava açılmamıştır. Bize yöneltilen ithamların akıl, mantık ve hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Bir terör örgütü sanığı tarafından suçlanmamızın hiçbir inandırıcılığı yoktur” dedi.
Kara, Rıza Zelyut’un Cumhuriyet’i CIA ajanlarının ziyaret ettiğine dair iddiası için “CIA ajanları konusunda Rıza Zelyut değerlendirmesinde saçmalıyor ya da hayal görüyor” dedi.