Çin'de nadir görülen bir özeleştiri: Sele hazırlık planımızda eksiklikler vardı

Çin’de bir yetkili, ender rastlanan bir özeleştiriyle sel felaketine müdahalede resmi makamların yetersiz kaldığını açıkladı: ”Halkı öncelemek, insan hayatını her şeyin üstünde tutmak sadece bir slogandan ibaret değil.”

Başkent Pekin’i vuran selde en az 40 kişinin öldü. Fotoğraflar: BBC

Pazar ve pazartesi Pekin’in Miyun ve Yanqing bölgelerini vuran selde en az 40 kişinin öldüğü, dördü belediye çalışanı olmak üzere dokuz kişinin de hala bulunamadığı bildirilmişti.

Hazırlık planımızda eksiklikler vardı

Ekstrem hava olayının en sert vurduğu Miyun bölgesinin Komünist Parti Sekreteri Yu Weiguo, kentin ‘ölümcül sel’e karşı hazırlığında ‘eksiklikler’ olduğunu kabul etti.

Pekin’de bir yıllık yağış yedi günde düştü: Arabalar ters döndü, evleri su bastı, 80 bini aşkın kişi tahliye edildi ve 100’ü aşkın köyde elektrik kesildi.

Yaklaşık 21 milyon nüfuslu Pekin’deki felaketten en az 300 bin kişi etkilendi.

The Guardian’ın haberine göre parti sekreteri Yu, ”Hazırlık planımızda eksiklikler vardı” dedi ve ekledi:

”Ekstrem hava olayları konusunda yeterli bilgimiz yoktu. Bu trajik dersten şunu anladık: Halkı öncelemek, insan hayatını her şeyin üstünde tutmak sadece bir slogandan ibaret değil.”

Ekstrem hava olayları sıklaştı

Çin’de afet hazırlığındaki ‘eksiklikler’e dair bu özeleştiri ender rastlanıyor.

Ülkede ekstrem hava olayları giderek sıklaşırken yetkililer, bu sene önceki yıllara göre yağış miktarının yüzde 67 arttığını açıkladı.

Şehir yetkilileri, afet önleme planlarının kusurlu olduğunu ve başkentin özellikle dağlık bölgelerindeki altyapıda ‘eksiklikler’ bulunduğunu kabul etti.

Felaketin boyutu netleşmeden önce Çin lideri Şi Cinping, devlet kurumlarının ‘halkın canını ve malını korumak için’ her türlü çabayı göstermesi gerektiğini söylemişti.

Mayısta yangınlara karşı hazırlık ‘tamam’ diyen bakan: Vatandaşlarımız teyakkuz halinde olmalı

Tarım bakanı: Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede bir otoritedir