Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane’de define aramak için yapılan kazı sonucu doğal yapısı bozulan Dipsiz Göl’ün bulunduğu alanın doğal SİT alanı ilan edileceğini ve gölün eski haline kavuşturulacağını açıkladı.

Merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası’nda kaynağı ve akarı olmayan göl, doğal güzelliğiyle biliniyordu. ‘Define’ söylentisi üzerine Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün izniyle geçen hafta gölün suyu tahliye edilmiş, iş makineleriyle kazı başlamıştı.
Beş gün süren ve herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazıda, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki dört büyük lejyonu arasında gösterilen ’15’inci Apollinaris lejyonu’nun var olduğuna inanılan hazinesi aranmıştı.
Kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün yok edilmesi, akademisyen ve tarihçilerin tepkilerine neden olmuştu.
‘Bozulan yapısı doğal haline kavuşturulacak, SİT alanı ilan edilecek’
Bakan Kurum, Dipsiz Göl ve çevresinin eski haline kavuşturulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kurum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da konuyu yakından takip ettiğini ve gerekli adımların atılması talimatını verdiğini, çalışmalar kapsamında üniversitelerden bilim insanlarının yer aldığı bir kurul oluşturulduğunu söyledi.
Bakan şöyle devam etti: “Göl ve çevresi doğal SİT alanı ilan edilecek. Ayrıca Dipsiz Göl olarak anılan bölge ile doğusunda bulunan korunan alan da birleştirilerek ekolojik koridor oluşturulacak. Dipsiz Göl, kuracağımız ekolojik koridorun en önemli parçası haline gelecek.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bölgede yapılan çalışmada, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte bulunan, manzarasıyla ilgi çeken Dipsiz Göl’ün, kar ve yağmur sularıyla beslendiği belirlendi. Müdahaleler sonucunda suyu tamamen boşaltılan gölde yapılan kazıyla taban ve kıyı toprak yapısının bozulduğu saptandı.
Bakanlık tarafından yapılacak çalışmada, kazıyla tahrip edilen toprak yapısı, doğal haline getirilecek. Çevresinde bilimsel çalışma yapılacak gölün doğal haline getirilmesi için yapılacak çalışmalar kış yağışlarından önce gerçekleştirilecek. Gölün eski hidrojeolojik yapısının tekrar oluşturulması kolaylaştırılacak. Eski haline getirilmesi sonrasında göl ve çevresinin doğal yapısının kendini yenileyeceği tahmin ediliyor.