Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yakında Türkiye ve ABD’nin IŞİD’e karşı ‘kapsamlı’ hava harekatlarına başlayacağını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Çavuşoğlu bir ay kadar önce de benzer bir ifade kullanmıştı. ABD’den de geçenlerde, ‘Türkiye’den IŞİD’e karşı daha fazla şey yapmasının beklendiği’ yönünde mesaj gelmişti.
Çavuşoğlu Reuters’e verdiğ söyleşide, Ankara ile Washington arasındaki görüşmelerin dün sonuçlandığını, harekatlara Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün gibi bölgesel güçlerin yanısıra Britanya ve Fransa’nın da katılabileceğini söyledi.
Reuters planı bilen kaynaklara dayanarak ABD ve Türkiye’nin harekatları kapsamında ‘ılımlı’ saydıkları Suriyeli muhaliflere hava koruması da sağlayacağını belirtti. Amaç, IŞİD’i Türkiye-Suriye sınırı boyunca uzanan 80 kilometrelik bölgeden uzaklaştırmak.
Pentagon ısrarlı
ABD Savunma Bakanı Ash Carter geçen hafta, Türkiye’nin IŞİD’e karşı çabalarını artırması gerektiğini söylemişti. Carter, Türkiye’nin ayak sürüdüğünü düşünmediğini belirtip, “Kaydadeğer bir çabaları var, hava üslerine kullanmamıza izin verdiler örneğin… Ama bu yeterli değil” demişti.
ABD’li bakan Türkiye’nin hem hava harekatlarına katılması hem de sınırını daha iyi denetlemesi gerektiğini kaydetmişti.
Çavuşoğlu, harekatların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a da mesaj göndereceğini savunarak masaya oturup Suriye’nin geleceği için müzakere etmesine vesile olabileceğini söyledi.
Bakanın bu ifadesi dikkat çekici. Zira Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu defalarca Suriye’de ‘Esad’lı bir çözüm olamayacağını’ dile getirmişti.