Firari eski savcı Zekeriya Öz dahil ‘FETÖ’ mensuplarıyla irtibatı gerekçesiyle tutuklanan Metin Topuz’un 1982 yılından bu yana ABD’nin İstanbul başkonsolosluğu bünyesinde çalıştığı ortaya çıktı.
Topuz ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında ‘casusluk’tan tutuklanmış, Öz’ün yanısıra eski polis müdürleri Yakup Saygılı, Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı, Mehmet Akif Üner’le de bağlantısının saptandığı belirtilmişti.
Topuz’a şu suçlamalar yöneltilmişti: ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs.’
‘Dinleme cihazlarının kuruluşunda da görev aldı’
Cumhuriyet’ten Yavuz Karakoç’un haberine göre, Topuz 1982 yılında ABD İstanbul başkonsolosluğunda işçi statüsünde çalışmaya başladı.
Topuz 1993’te, ABD Konsolosluğu Amerikan Federal Narkotik Polis Teşkilatı İstanbul Bürosu’na (DEA) irtibat görevlisi olarak atandı, 2002 yılına görevini sürdürdü.
Topuz, Narkotik için dinleme cihazlarının kuruluşunda da görev aldı.
Görev yaptığı süre içerisinde hem emniyet hem de adliyede hatırı sayılır bir çevre edinen Topuz, 2002 yılı sonrası da bu ilişkilerini sürdürdü.
Vize için başvuru
Habere göre emniyet müdürü ve amirleri, dış misyon görevi ve vize için Topuz ile iletişime geçiyor, DEA eğitimi için ABD’ye gitmek isteyenler ve uzun süreli vize almak isteyenler Topuz’u buluyordu. Polis şefi ve savcıların yurt dışındaki futbol maçlarına götürülmesi ve masraflarının karşılanması da Metin Topuz ve mesai arkadaşı Ali Arabian üzerinden yürütülüyordu.
Gazetecilerin de yakından tanıdığı Topuz, ‘Lucky S’ ve ‘Kısmetim 1’ operasyonlarında DEA Türkiye Şefi Michael Spasaro’nun yanında Marmaris’e giden ekibin de içindeydi.