Rus büyükelçi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin soruşturmada, suikastçı polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın e-mail ve sosyal medya mesajlarının, numarası sanal ortamda oluşturulmuş bir bilgisayar aracılığıyla silindiği öne sürüldü.

Fotoğraf: Reuters
Karlov, 19 Aralık akşamı Ankara’da bir sergi açılışı sırasında sırtından vurularak öldürülmüştü. Katilin kimliği 1994 doğumlu, iki buçuk yıllık polis, Ankara’da çevik kuvvette görevli Mevlüt Mert Altıntaş olarak açıklanmıştı.
Cinayetle ilgili aralarında TRT Avaz’da yayınlanan ‘Eko Avaz’ isimli programın yapımcısı Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş’ın da bulunduğu üçü polis beş kişi tutuklanmıştı.
‘Gmail’ ve ‘Facebook’ mesajlarının içeriği silindi
Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, soruşturmada 33 kişinin şüpheli olarak ifadesi alındı.
Dosyadaki tespitlere göre, ‘FETÖ’ mensuplarınca Altıntaş’ın cep telefonuna VPN’le bağlanılarak, ‘gmail’ ve ‘Facebook’ mesajlarının içeriği silindi.
Silme işlemi sırasında kullanılan IP adresinin ABD’de bulunan ‘Express VPN’ isimli firmadan kiralandığı, firmanın ‘log kaydı’ tutmadığı anlaşıldı. Firmanın ABD ve Avrupa hukuk kurallarına tabi olmadığını bildirmesi nedeniyle, yazışmalardan olumlu bir yanıt alınamadı.
Ankara başsavcılığı, mesaj içeriklerinin silinmesinde kullanılan bilgisayarın seri numarasını, Altıntaş’ın hesabını açarken oluşturduğu sorularını aşarak belirledi. Mesajları silen kişinin bağlantı yaptığı bilgisayarın sahibinin tespiti için Apple firmasıyla yazışıldı.
İnceleme sonucu, bilgisayarın seri numarasının sanal ortamda oluşturulduğu, böyle bir bilgisayarın bulunmadığı anlaşıldı. Savcılık, Altıntaş’ın silinen mail hesabındaki içeriklerin tespiti için FBI ile yaptığı yazışmalardan da olumlu sonuç alamadı.
Apple’dan olumsuz yanıt
Altıntaş’ın cep telefonunun şifresi yapılan ilk çalışmada kırılamadı. Uzmanlar, Altıntaş’a ait mail adresinin şifresini tespit etti.
Altıntaş’ın telefonundaki ‘iCloud’ hesabına erişildi ve yedekleme bilgilerine ulaşıldı. Savcılık, Apple’dan telefonun şifresini istedi. Firma olumlu yanıt vermedi. Savcılık, şifrenin açılması için yabancı bir firmayla irtibata geçti.
Bu firma da fazla para istedi ve telefonu açma garantisi vermedi. Aynı firma işlemi yurt dışında yapmak için ısrarcı olunca görüşmelere son verildi.
TRT’nin, cinayetin işlendiği serginin yapıldığı alandan 3G aracılığıyla canlı yayın yapmasının da incelendiği bildirildi.