• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

'Büyük Türkiye'nin dünya barışına, bilim, sanat ve çevreye katkısı pek küçük!

25/06/2014 07:30

 

Ülkelerin ‘daha iyi bir dünya için ne yaptığını‘ araştıran ‘İyi Ülke Endeksi‘ne (The Good Country Index) göre, Türkiye sunduğu katkılar açısından 125 ülke arasından 79’uncu sırada yer alıyor.

İlk kez çıkarılan bu endekste Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve birçok uluslararası kurumun verilerinden yararlanıldı. Ülkenin ekonomisini göz önünde bulunduran araştırmacılar, bunun küresel anlamda kültür, güvenlik, barış, çevre, bilim ve teknoloji, eşitlik ve insanlık adına ne kadar kullanabildiğini değerlendiriyor.


İrlanda, dünyanın en iyi ülkesi

İrlanda açık ara ‘dünyanın en iyi ülkesi’ olurken, onu sırasıyla Finlandiya, İsviçre, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç, Birleşik Krallık, Norveç, Danimarka ve Belçika izliyor. Avrupa’nın bu alanda bariz bir üstünlüğü göze çarpıyor.

istanbul

Dünyaya en az katkıda bulunan ülkeyse Libya olarak açıklandı. Libya’dan biraz daha iyi karneye sahip olan ülkelerse şöyle: Vietnam, Irak, Azerbaycan, Angola, Zimbabve, Endonezya, Benin, Venezuela ve Yemen.

Küresel Barış Endeksi: Türkiye’de barış ve huzur yok; yabancı düşmanlığında 10 numarayız!

Endeksi hazırlayan siyasi danışman Simon Anholt, şu basit soruyu sormaya çalıştıklarını söylüyor: “Devletler sadece politikacılarına, kendi iş çevrelerine ve yurttaşlarına mı hizmet ediyor yoksa bütün dünya ve insanlık adına mı çalışıyor?” Arnholt, endeksin hükümetlerin davranışlarını değiştirmesini umduğunu ifade ediyor.

Mozambik, Botsvana ve Kenya Türkiye’den daha iyi

Kenya (26), Mauritius (36), Zambiya (40), Namibya (48), Uganda (59), Tanzanya (63), Botsvana (64) ve Mozambik (71) dünyaya Türkiye’den daha fazla katkısı olan ülkelerden yalnızca birkaçı.

Tesisat sağlam demokrasi zayıf: ‘Toplumsal İlerleme Endeksi’ne göre Türkiye 64′üncü 

Ayrıntılı olarak Türkiye’nin notlarına bakarsak:

(Fotoğraflar: Reuters)

Uluslararası barış ve güvenliğe Türkiye’nin yaptığı katkı o kadar az ki, 125 ülke arasında 112’nci sırada yer alıyor. Fotoğraf: Reuters

 

– Bilim ve teknoloji: Nobel ödülleri, patentler ve uluslararası çalışmalar gibi katkıların değerlendirildiği bu alanda Türkiye’nin sıralaması 51.

– Kültür: Basın özgürlüğü, seyhat özgürlüğü, UNESCO’ya katkı açısından bakıldığında Türkiye 50’nci sırada.

Dünya barışı ve güvenliğe faydadan çok zararımız var

– Uluslararası barış ve güvenlik: Silah satışı, güvenli internet, Birleşmiş Milletler barış gücüne katkı ve çatışmalarda yer almama gibi başlıkların yer aldığı bu alanda Türkiye en düşük notunu alıyor. 112’nci sırada yer alıyor.

– Dünya düzeni: Yapılan yardımlar, kabul edilen mülteciler, nüfus artışı ve imzalanan uluslararası sözleşmeler bakımından Türkiye 111’nci sırada.

– Gezegen ve iklim: Karbondioksit emisyonu, sera gazı salınımı, çevre kirliliğini önleme gibi alanlarda Türkiye 60’ıncı sıraya yerleşiyor.

20140411 ucuncu kopru3

Kendi topraklarında çevre katliamına neden olacak projelerden vazgeçmeyen Türkiye, dünyaya bu alanda katkı sunma bakımında 60’ıncı sırada geliyor.

 

– Refah ve eşitlik: 97’nci sırada yer aldığımız bu başlıkta büyüme, dış yatırım, adil ticaret verileri değerlendiriliyor.

– Sağlık ve refah: Türkiye’nin 20’nci sıraya yerleşerek iyi not alabildiği tek alan olan bu başlıkta insani yardım, yemek yardımı ve ilaç ihracı gibi alanlar yer alıyor.

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

14 ile gök gürültülü yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 14 il için gök gürültülü yağış uyarısı yaptı.

KKTC, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konut alma hakkını artırdı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti, kararname çıkararak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konut alma haklarını artırdı.

İBB soruşturmasında bir gözaltı daha

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan Fatih Keleş’in kardeşi Zafer Keleş gözaltına alındı.

Milli tekvandocular Bulgaristan'da dokuz madalya kazandı

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen 10’uncu WT Başkanlık Kupası’nda Türk tekvandocular, dokuz madalya kazandı.

Mansur Yavaş'tan gençlere: Önünüzde duran engelleri hep birlikte kaldıracağız

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 9 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Torba Yasa'dan bir de kişisel bilgilerin özel şirketlere satışı çıktı!
Soma Holding'den eksik yatırılan maaşın hesabı sorulacak

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 757 gündür hapiste

YAZARLAR

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

GÜNÜN 11’İ

Şükrü Hatun: Sokaklarda şişmanlık taramasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum

Aziz Çelik: Genç istihdamı ve genç işsizliğine ilişkin tablo giderek vahim bir hâl almaya başlıyor

İpek Özbey: Ülkenin geleceğinin emanet edildiği gençler hangi sorunlarla mücadele ediyor?

Müjdat Gezen: Sakın bu şarkıyı yasaklamasınlar?

Orhan Bursalı: Yaşasın 19 Mayıs, yaşasın gençlik

İbrahim Kahveci: Görüntüde büyüyoruz ama gerçekte fakirleşiyor

Abdulkadir Selvi: 'Bir oy CHP'ye, bir oy HDP'ye' derken PKK'nın Lozan'la ilgili değerlendirmelerinden haberiniz yok muydu?

Murat Muratoğlu: Türkiye'de enflasyonun asıl dümeni siyaset rüzgarıyla döner

Deniz Zeyrek: 500 milyon liralık bu kamu zararının hesabı sorulmayacak mı?

Saygı Öztürk: 'PKK'nın silah bırakması' tartışmaları

Erdal Sağlam: 19 Mart krizinin ekonomide yarattığı tahribatın etkisi devam ediyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×