Ülkelerin ‘daha iyi bir dünya için ne yaptığını‘ araştıran ‘İyi Ülke Endeksi‘ne (The Good Country Index) göre, Türkiye sunduğu katkılar açısından 125 ülke arasından 79’uncu sırada yer alıyor.
İlk kez çıkarılan bu endekste Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve birçok uluslararası kurumun verilerinden yararlanıldı. Ülkenin ekonomisini göz önünde bulunduran araştırmacılar, bunun küresel anlamda kültür, güvenlik, barış, çevre, bilim ve teknoloji, eşitlik ve insanlık adına ne kadar kullanabildiğini değerlendiriyor.
İrlanda, dünyanın en iyi ülkesi
İrlanda açık ara ‘dünyanın en iyi ülkesi’ olurken, onu sırasıyla Finlandiya, İsviçre, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç, Birleşik Krallık, Norveç, Danimarka ve Belçika izliyor. Avrupa’nın bu alanda bariz bir üstünlüğü göze çarpıyor.
Dünyaya en az katkıda bulunan ülkeyse Libya olarak açıklandı. Libya’dan biraz daha iyi karneye sahip olan ülkelerse şöyle: Vietnam, Irak, Azerbaycan, Angola, Zimbabve, Endonezya, Benin, Venezuela ve Yemen.
Küresel Barış Endeksi: Türkiye’de barış ve huzur yok; yabancı düşmanlığında 10 numarayız!
Endeksi hazırlayan siyasi danışman Simon Anholt, şu basit soruyu sormaya çalıştıklarını söylüyor: “Devletler sadece politikacılarına, kendi iş çevrelerine ve yurttaşlarına mı hizmet ediyor yoksa bütün dünya ve insanlık adına mı çalışıyor?” Arnholt, endeksin hükümetlerin davranışlarını değiştirmesini umduğunu ifade ediyor.
Mozambik, Botsvana ve Kenya Türkiye’den daha iyi
Kenya (26), Mauritius (36), Zambiya (40), Namibya (48), Uganda (59), Tanzanya (63), Botsvana (64) ve Mozambik (71) dünyaya Türkiye’den daha fazla katkısı olan ülkelerden yalnızca birkaçı.
Tesisat sağlam demokrasi zayıf: ‘Toplumsal İlerleme Endeksi’ne göre Türkiye 64′üncü
Ayrıntılı olarak Türkiye’nin notlarına bakarsak:

Uluslararası barış ve güvenliğe Türkiye’nin yaptığı katkı o kadar az ki, 125 ülke arasında 112’nci sırada yer alıyor. Fotoğraf: Reuters
– Bilim ve teknoloji: Nobel ödülleri, patentler ve uluslararası çalışmalar gibi katkıların değerlendirildiği bu alanda Türkiye’nin sıralaması 51.
– Kültür: Basın özgürlüğü, seyhat özgürlüğü, UNESCO’ya katkı açısından bakıldığında Türkiye 50’nci sırada.
Dünya barışı ve güvenliğe faydadan çok zararımız var
– Uluslararası barış ve güvenlik: Silah satışı, güvenli internet, Birleşmiş Milletler barış gücüne katkı ve çatışmalarda yer almama gibi başlıkların yer aldığı bu alanda Türkiye en düşük notunu alıyor. 112’nci sırada yer alıyor.
– Dünya düzeni: Yapılan yardımlar, kabul edilen mülteciler, nüfus artışı ve imzalanan uluslararası sözleşmeler bakımından Türkiye 111’nci sırada.
– Gezegen ve iklim: Karbondioksit emisyonu, sera gazı salınımı, çevre kirliliğini önleme gibi alanlarda Türkiye 60’ıncı sıraya yerleşiyor.

Kendi topraklarında çevre katliamına neden olacak projelerden vazgeçmeyen Türkiye, dünyaya bu alanda katkı sunma bakımında 60’ıncı sırada geliyor.
– Refah ve eşitlik: 97’nci sırada yer aldığımız bu başlıkta büyüme, dış yatırım, adil ticaret verileri değerlendiriliyor.
– Sağlık ve refah: Türkiye’nin 20’nci sıraya yerleşerek iyi not alabildiği tek alan olan bu başlıkta insani yardım, yemek yardımı ve ilaç ihracı gibi alanlar yer alıyor.