Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
Bir diğer konu, asgari ücretin Türkiye’nin sosyo-ekonomik farklılıklarını gözetecek şekilde farklılaştırılması olabilir. Yazımdaki grafikte gösterdiğim üzere 2023 yılında 13 bin dolar civarı olan kişi başına milli gelir esas itibarıyla Ankara, Kocaeli, İstanbul, ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki yüksek gelirin ortalama geliri yukarı çekmesiyle oluşuyor. 81 ilimizin 68’inde ortalama gelir Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Bölgesel sosyo-ekonomik farkların bu kadar yüksek olduğu bu yapıda tek bir ücretle istihdam piyasasında alt çizgiyi çizmek hem iş gücüne katılımı hem de sigortasız/güvencesiz çalışmayı artırıyor. Yine bu grafikte görüleceği üzere Ankara, Kocaeli, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde iş gücüne katılma oranı %55-60 civarındayken, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak’ta bu oran %40’lara düşüyor.
Asgari ücret sarmalından çıkmanın en son; ancak en önemli koşulu ise nitelikli istihdam ve katma değerli üretimi sağlamaktır. Bu yolda başta hukuk sisteminin işlerliği ve etkinliği olmak üzere, eğitim sistemi, istihdam piyasası ve işgücü piyasasındaki katılıkları ele alan uzun bir yapısal reform listesini hayata geçirmemiz gerekiyor.