Bir Yunan savunma bakanı bugün ilk kez Kardak krizi sırasında hayatını kaybeden Yunan askerler için anma törenine katıldı.

Kamenos ve Başbakan Aleksis Çipras… Fotoğraf: Reuters
Milliyetçi sağ parti Bağımsız Yunanlar’ın lideri Panos Kamenos, seçimden zaferle çıkan Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) öncülüğünde kurulan yeni Yunan hükümetinde savunma bakanlığına getirilmişti.
Siyah çelenk
Bugün Kardak krizi sırasında Yunan donanmasına ait bir helikopterin düşüp üç pilotun öldüğü günün yıldönümü.
Kamenos da bu bağlamda, tarihi Marathon kasabası yakınındaki donanma üssünde düzenlenen törene katıldı. Ardından da bir helikoptere binip Kardak üzerinden sulara bir siyah çelenk bıraktı.
Bu, ilk kez yapılan bir tören. Daha önce hiçbir savunma bakanı böylesi bir anmada bulunmamıştı.
Kamenos’un Kardak’a gelişi öncesi yedi Yunan, üç Türk sahil güvenlik botu denizde, savaş uçaklarıysa havada karşı karşıya geldi.
Ocak 1996’da Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında anlaşmazlık çıkmış, iki ülke savaşın eşiğine gelmişti.