İtalya’nın skandallarıyla gündemden düşmeyen eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Romano Prodi hükümetini devirmek için rüşvet vermekle suçlandığı dava Napoli’de başladı.
Berlusconi, 2006 yılında, sadece bir koltuk farkla iktidara gelen merkez sol Romano Prodi hükümetinden Senato Savunma Komitesi Başkanı Sergio De Gregorio’ya kendi safına geçmesi için 3 milyon avro rüşvet vermek ve hükümetin düşmesine sebep olmakla suçlanıyor.
Aracı da yargılanıyor
İddialara göre De Gregorio parti değiştirince Prodi istifasını vermek zorunda kalmış, iki yıl sonraki seçimi de Berlusconi liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) kazanmıştı.
Sosyalist Avanti gazetesinin eski editörü Valter Lavitola da rüşvete aracılık yaptığı için yargılanıyor.
Çıkar çatışması
Parlamento sözcüsü Pietro Grasso’nun davada şikâyetçi taraf olarak yer alması bekleniyor. Mahkemenin hâkiminin de değişmesi bekleniyor. Mevcut hâkim, Berlusconi’nin reşit olmayan kızlarla cinsel ilişki suçlamasıyla yargılandığı davanın hâkimiyle evli olduğu için ‘çıkar çatışması’nı gerekçesini öne sürmüştü.
Berlusconi bu davadan yedi yıl hapis ve ömür boyu kamu görevinden men cezası almıştı. Daha sonra genel af nedeniyle bir yıla düşürülen hapis cezası, ev hapsi ya da sosyal hizmete çevrilmişti.
Berlusconi, geçtiğimiz yıl vergi dolandırıcılığından aldığı cezadan dolayı senatodaki oylamayla dokunulmazlığını kaybetmişti.