Beat kuşağının en önemli isimlerinden William S. Burroughs’un dünya çapında hala en çok okunan kitaplarından ‘Yumuşak Makine’ye (Soft Machine) açılan ‘ahlak‘ davası Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor.
2011 yılında Sel Yayıncılık’tan çıkan Yumuşak Makine için ‘Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, maddi ve manevi kültürel değerlerine uymadığı‘ ve ‘halkın ar ve hayâ duygularını incittiği‘ gerekçesiyle ‘müstehcenlik‘ davası açılmıştı.
Sel Yayıncılık’ın konunun uzmanı akademisyen ve ceza hukukçularından oluşan bir heyetin kitap hakkında ‘edebi eser‘ olduğu yönündeki bilirkişi raporuna rağmen mahkemeden ‘kovuşturmanın ertelenmesi‘ kararı çıkmıştı.
Neyin ertelemesi?
Sel Yayıncılık, üç yıllık bir denetimi de beraberinde getiren bu ‘erteleme‘ kararını kabul etmedi. Yayınevi, işlenmiş bir suç varmışçasına verilen bu erteleme kararına karşı temyiz başvurusunda bulundu. Bu talep, Yargıtay ve İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilince kitabın yayıncıları konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını duyurdu.
Toplum mühendisliği projesi devam ediyor
Sel Yayıncılık’tan yapılan açıklamada “Sansür ve otosansür mekanizmalarının devreye sokulmasını amaçladığı, yayın faaliyetinin buna göre şekillendirilmesine hizmet ettiği, baskı altında tutarak her alanda olduğu gibi yayıncılıkta da uslandırma çabasını içerdiği ve toplum mühendisliği projesinin bir başka ayağı olduğu açıktır” ifadeleri kullanıldı.
Apollinaire’nin kitabına dava açılmıştı
Sel Yayıncılık daha önce de benzer davalarla karşı karşıya kalmış Fransız yazar Guillaume Apollinaire’nin ‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları‘ adlı kitabı Yargıtay tarafından ‘müstehcen‘ bulunmuştu. Ancak davadan beraat ya da ceza çıkmamış, dava bu haliyle üç sene içerisinde ‘aynı türden bir suç’ işlememek kaydıyla askıya alınmıştı.