Bayram ikramiyesine zam rafta: Emekli maaşı bile zor artırılmış

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli aylığına artışına da kaynak bulamadıklarını belirtip bayram ikramiyesine zammına kapıyı kapattı.

Fotoğraf: Canva

Yılbaşı için memur emeklisine yüzde 18,60, Bağkur emeklisine yüzde 12,19, SSK emeklisine ise yüzde 12,19 zam yapılmıştı. Artışa rağmen düşük kök aylıkları nedeniyle zamdan yararlanamayanların en düşük aylığı 16 bin 881 liradan 20 bin liraya çıkarılmıştı.

Emekliler, yılda iki kez 4 biner lira olarak bayram (Ramazan ve Kurban bayramlarında) ikramiyesi alıyor. İkramiyenin yeni yılda artıp artmayacağı merak konusuydu.

TRT, haftasonu emeklinin bayram ikramiyesinin ‘ekonomik göstergeler ışığında’ artırılması beklendiğini yazmış, hükümet yakın medyaysa 5 bin lira yükseltileceğini ‘müjdelemişti’.

AKP, mali düzenlemeleri de içeren kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığı’na sundu. 

‘Özel kaynak oluşturmak gerek’

Güler soru üzerine teklifte bayram ikramiyesinin artışına yönelik bir düzenleme yer almadığını duyurdu. Ardından Orta Vadeli Programı hatırlatıp ‘bütçe dengeleri nedeniyle’ emekli aylığı artışına bile ‘kaynak bulunamadığını’ iddia etti:

“Bu teklifte yer almıyor. 17,7 milyon civarında emeklimiz var. SGK bütçesine 4’er bin lira için 150 milyar TL’lik kaynak ayırdık. Şu anda kanun teklifinde buna yönelik düzenleme yok. İlerleyen zamanda ne olur bilemiyoruz.

Yer alabilir mi? Bütçe dengeleri açısından OVP kapsamında emekli aylığı artışlarında da kaynak üretmede zorlandık. Özel bir kaynak oluşturmak gerekiyor. Zorluklarımız da ortada.

Şu anda bölgesel manada savaş riskinin meydana getirdiği petrol fiyatı artışları, doğalgaz fiyat artışları malum. Bizim OVP’ye uygun olarak bütçe disiplinine dikkat etmemiz gerekiyor. Durum bundan ibaret.”

Şimşek, sabah Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna girdiğini iddia etmişti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu sabah “Yüksek gelirli ülkeler grubuna 2025 yılında dâhil olduğumuzu öngörüyoruz” demişti.

Emeklinin bayram ikramiyesi ‘ekonomik göstergeler’e göre artacakmış

Şeref Oğuz: Bayram gelmiş neyime diyor emekli