Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) ilk yılını kuruluş ve yapılanma faaliyetiyle geçirdiğini, henüz gelir artırıcı ve azaltıcı faaliyette bulunmadığını, bu nedenle hiçbir harcama yapılmadığını belirtti.

Fotoğraf: Reuters
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, oluşumunda bir yılını dolduran ve kamu varlıklarında değer artışı sağlaması amacıyla kurulan TVF’yle ilgili soru önergesini yanıtladı.
Şimşek, TVF’nin tescil işlemleri haricinde tüzel kişiliğinin olmadığını, bu sebeple bünyesinde çalışan personelin de bulunmadığını belirtti.
2016 yılı kasım ayında yönetim kurulu başkanı ve genel müdürün, ocak 2017’de de yönetim kurulu üyelerinin atamasının yapıldığını kaydeden Şimşek, 10 Kasım 2017 tarihi itibariyle TVF’de 10 beyaz yakalı çalışan bulunduğunu, güvenlik, temizlik, ikram görevlisi ve şoför pozisyonlarında ise taşeron olarak sekiz kişinin görev yaptığını bildirdi.
Şimşek ayrıca, “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ’de kuruluş ve şirket organizasyon çalışmaları halen devam etmekte olup, 10 Kasım 2017 tarihi itibari ile göreve başlamış üst düzey yönetici bulunmamaktadır” diye konuştu.
Başbakan yardımcısı ayrıca, bugüne kadar 46 adet taşınmazın TVF’ye devredildiğini belirtti.
50 milyar dolarlık fon
‘Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak yaratmak’ amacıyla geçen yıl ağustos ayında kurulan TVF’ye çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı kamu iktisadi teşebbüsleri ile at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar 49 yıllığına devredilmişti.
TVF’ye devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat ve Türk Telekom’un sermayelerinde bulunan Hazine hisselerinin yanı sıra THY ve Halkbank’taki Özelleştirme İdaresi hisseleri bulunuyor.
Yaklaşık 50 milyar dolarlık bir portföyü olduğu tahmin edilen TVF’nin ‘strateji belgesi’ henüz hazır değil.
Son olarak, TVF Başkan Vekili Himmet Karadağ, fonun yol haritası niteliğindeki stratejik planın başbakanlığa gönderildiğini, ancak üzerinde güncellemeler yapılacağını söylemişti.
TVF belirlenen strateji doğrultusunda daha önce Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’yla mutabakat anlaşması ve Suudi Arabistan merkezli İslam Kalkınma Bankası’nın alt kuruluşu ICD ile de çerçeve anlaşması imzalamıştı.
Varlık Fonu’nun ‘stratejik planı’ neredeyse hazır: İlk hedef ‘Babayiğit Fonu’
Sayıştay raporu: Varlık Fonu’na devredilen TJK, bakanlığa borcunu ödemedi
Varlık Fonu, Çin bankasıyla 5 milyar dolarlık kredi için görüşüyor
Kulis: Varlık Fonu, Erdoğan ile Yıldırım arasındaki ‘güç savaşı’nı tetikledi
Olmadı baştan: Varlık Fonu yeniden yapılandırılacak
Dün bir bugün iki: Varlık Fonu başkanı görevden alındı
‘Reis’i takip et, Varlık Fonu’nu bul: Körfez ülkeleri ve Rusya’da ortak arayışı
Varlık Fonu başkanı ‘ilgi’den memnun: Üç ülke fonuyla anlaşma imzalamak üzereyiz