Başkan Mehmet Bostan’ın görevden alındığı Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım arasında ‘güç savaşı’na sahne olduğu öne sürüldü.
TVF geçen yılın ağustos ayında ‘büyük umutlarla’ kurulmuştu.
Bostan, 26 Şubat 2016’da getirildiği Özelleştirme İdaresi başkanlığı görevinden 3 Kasım 2016’da Varlık Fonu başkanlığına atanmıştı.
Bostan’ın görevi bugün itibariyle son buldu.
Bostan’ın görevden alınmasını ‘isabetli’ bulan Erdoğan, bu kararı Yıldırım’la istişare yaparak aldıklarını söyledi.
‘Varlıkların nasıl kullanılacağı tartışması felç etti’
Bloomberg’de Kerim Karakaya, Onur Ant ve Benjamin Harvey imzasıyla Bostan’ın görevden alınmasından bir gün önce yayınlanan kulis haberini paraanaliz.com çevirdi.
Fonla ilgili yedi farklı kaynağa dayandırılan habere göre varlıkların nasıl kullanılacağı konusundaki tartışma felce neden oldu.
‘Yıldırım’ın ekibi Bostan’ı değiştirmek istedi’
Kaynakların dördü ise Yıldırım’ın çevresindeki ekibin başbakanın otoritesini kullanarak, Erdoğan tarafından desteklendiği belirtilen Bostan’ı değiştirmek istediklerini öne sürdü.
Mahçupyan: Yıldırım, Erdoğan’dan sonraki dönemi düşünüyor olabilir
Haberde, eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eski danışmanı ve Karar yazarı Etyen Mahçupyan’ın görüşlerine de yer verildi.
Mahçupyan’a göre, Erdoğan’ın tek başına yönetimi elinde tuttuğu kuşkusuz olsa da AKP kanadında ikinci bir kampın oluşması cumhurbaşkanının göründüğü gibi sınırsız yönetim gücüne sahip olmadığını gösteriyor.
Karar yazarı “Yıldırım’ın bürokrasi içinde oldukça güçlü ve sadık birçok takipçi kitlesi var, yani Erdoğan’dan sonraki dönemi düşünüyor olabilir” diyor.
‘Strateji belgesi sümen altı edildi’
Haberde TVF’nin fiilen faaliyete geçmesi için beklenen ve taslağı başbakanlığa sunulmasına karşın halen yayınlanamayan strateji belgesine ise şöyle değinildi: “Yıldırım, Mehmet Bostan’ın 5 ay önce sunduğu fonun iş planında planını sümen altı ediyor. 46 yaşındaki CEO mevcut varlıkların risklerini yönetmeye odaklanırken, yurtdışından desteklenecek start-uplara ve yabancı fonlar ve yatırımcılarla ortaklıklar arayışında. Sabah gazetesinde bu hafta yayınlanan bir köşe yazısında, fonun kontrolünün cumhurbaşkanlığına devredilmesi, 2019’da Başbakanlık ofisinin resmi olarak kaldırılmasından önce Yıldırım’dan alınması istendi. Bazı yönetim kurulu üyeleri fonun borsa ve döviz piyasalarına müdahale etmeye başlaması için lobi faaliyetlerini sürdürürken, Yıldırım en iyi bildiği işi savunuyor: deneyimli yatırımcılara satışı daha zor olan altyapı projelerine bilet.”
‘Kurul üyeleri ‘nadiren’ hemfikir’
Fon başkanlık görevi bugün itibariyle son bulan Bostan’ın uzun süredir Erdoğan’ın destekçisi ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın dostu olduğu belirtilen haberde, yönetim kurulu üyelerinin toplantılarda ‘nadiren’ hemfikir oldukları yazıldı.
‘Yıldırım’ın ofisi nihai imzayı en az iki kez erteledi’
Haberde ayrıca fonun Güneydoğu Anadolu’da sanayi merkezi kurmak için anlaşmaya vardığı Singapur’un önde gelen şehir plancısı Surbana Jurong’la nihai sözleşmenin imzalanmasının, Yıldırım’ın ofisi tarafından bu yıl en az iki kez ertelendiği öne sürüldü.
Kaynaklara göre ertelemenin sebebi imzayı kimin atacağı konusundaki belirsizlik.
‘Fon başkanı Singapur’a götürülmedi’
İki hafta önce Singapur iş forumuna giden Türk delegasyonunda fon başkanının yer almadığına dikkat çekilen haberde, Türkiye-Singapur İş Forumu’nda konuşan başbakanın “Türkiye’nin diktatörlüğe, tek adam rejimine gittiğini söylüyorlar. Tamamen yalan” sözlerine yer verildi.
Olmadı baştan: Varlık Fonu yeniden yapılandırılacak
Dün bir bugün iki: Varlık Fonu başkanı görevden alındı
Varlık Fonu’na devredilen PTT’de ‘satışa hazırlık’: Envanteri çıkarılıyor
Çiğdem Toker: Varlık Fonu’nda yine neler oluyor?
‘Reis’i takip et, Varlık Fonu’nu bul: Körfez ülkeleri ve Rusya’da ortak arayışı
Varlık Fonu başkanı ‘ilgi’den memnun: Üç ülke fonuyla anlaşma imzalamak üzereyiz
Ekonomi yetkilisi: Bazı akarsu santrallerinin Varlık Fonu’na devri öngörülüyor
Kamuyu ‘yutan’ Varlık Fonu: 9 Soruda…
CHP’li Öztrak, TVF’ye aktarılan paranın peşinde: Referandum için kullanılabilir
CHP’li Böke’ye göre Varlık Fonu ‘iflasın itirafı’: Kanunla kurulmuş bir aile şirketi
Kurtulmuş’a göre Varlık Fonu ‘operasyon’lara karşı kuruldu: Şirketler daha iyi yönetilecek
‘Alternatif Hazine’ye kaynak: Varlık Fonu’na 2.3 milyon metrekare arazi de devredildi
Kamuyu ‘yutan’ Varlık Fonu, şirketleri teminat gösterip yurt dışından kredi arayacak
Yönetimine Yiğit Bulut’un atandığı Varlık Fonu, THY ve Halk Bankası’nı da ‘yuttu’!
Varlık Fonu’na yedi kurum devredilmişti: Türkiye’nin ‘varı yoğu’ Yiğit Bulut’a emanet
Varlık Fonu’na ‘büyük devir’: Ziraat Bankası, TPAO, Türksat, BOTAŞ, BİST, Çaykur, PTT…