‘Proje okul’ ilan edilen okullardaki öğrencilerin velileri, uygulamaya son verilmesi talebiyle 24 Kasım’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak.

‘Proje okul’lardan Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde de veliler eylem yapmıştı. (Fotoğraf: DHA)
Milli Eğitim Bakanlığı, 2014’ün mart ayında çıkarılan bir yasayla, aralarında İstanbul Erkek, Vefa, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Ankara Atatürk, Bornova Anadolu Lisesi’nin de olduğu Türkiye’nin en gözde liselerini ‘proje okul’ ilan etmişti.
2015-2016 eğitim yılı kapanırken, liseliler birbiri ardına bildiri yayınlayarak ‘proje okul‘ uygulamasını protesto etmiş, tepkiler 2016-2017 eğitim yılının başında da devam etmişti.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, protestoların hedefindeki ‘proje okul’ uygulamasında amaçlarının, eğitim kalitesini yükseltmek olduğunu belirterek, “Bu okullar gözbebeğimiz. 15 Temmuz olduğunda,‘Vatan senden hizmet bekliyor’ dendiğinde sağına soluna bakmadan sokağa bayrakla çıkabilecek, yeni bir nesli yetiştirmek istiyoruz” demişti.
Bakanlık önünde eyleme çağrı
‘Projeniz Değiliz İnisiyatifi’ adıyla bir araya gelen veliler, 24 Kasım’da taleplerini iletmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacaklarını duyurdu.
İnisiyatifin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, ders içeriklerinden etkinliklere kadar velilerin eğitim faaliyetlerinin dışında tutulmasına itiraz edildi, ‘öznesi olabilecekleri bir eğitim sistemi’ talep edildi.
Açıklamada, dava sonuçları beklenmeksizin öğretmenlerin rotasyon adı altında başka okullara tayin dilekçesi yazdırılarak gönderilmesine itiraz edildi, işlemlerin durdurulması istendi.
‘Kültürlerin yok edilmesinden şikayetçiyiz’

Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerinin 52 öğretmenine vedası…
Okullarda öğretmen ve öğrencilerin yapmak istedikleri etkinliklerin engellendiği de belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Eğitim sistemin ilgili taraflara ve kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadan keyfi bir biçimde değiştirilmesinden, tek tip, düşünmeyen, sorgulamayan, bilim ve sanatla ilgisi olmayan nesiller yetiştirme hedefinden, okullarımızın kültürlerini yok edilip, hafızasının silinmesinden şikayetçiyiz.”