Bakanlık garantör oldu: Doruk Madencilik işçileri eylemi sonlandırdı

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, 15 gün süre istediler bizden, bunun da garantörü bakanlıklar. Bu saatten itibaren bizler de eylemimizi sonlandırdık” dedi.

Dozens of shirtless people lying on the pavement with yellow helmets scattered, while police in riot gear with shields form a barrier behind them in an outdoor square with trees and blue sky.
Fotoğraf: @bagimsizmadenis / X

Çakır, İçişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin ardından konuştu: “Toplantı olumlu geçti. Çoğu arkadaşımızın maaşları yattı. 15 gün süre istediler bizden. Bunun da garantörü bakanlıklar. Bu saatten itibaren bizler de eylemimizi sonlandırdık.”

Bağımsız Maden İş, sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

“TMSF önünde gerçekleştireceğimiz eylem çağrımız iptal edilmiştir. Tüm halkımızdan özür diliyor ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sendikamız saat 19.00’da Ankara Kurtuluş Parkı’nda açıklama yapacaktır.”

İçişleri: Uzlaşmayla sonuçlandı

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasıysa şöyle:

“İçişleri Bakanlığındaki toplantı tarafların uzlaşmasıyla sonuçlanmştır. İşçiler, işverenle anlaşarak eylemi noktaladıklarını açıklamışlardır.”

Ne olmuştu?

Eskişehir’deki Doruk Madencilik’te çalışan işçilerden bazıları maaşlarını, bazılarıysa tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle Ankara’da açlık grevindeydi.

21 Nisan’daki eylemcilerin basın açıklamasına göre 2016’da TSMF’nin el koyduğu maden, 2022’de Yıldız SSS Holding’e devredilmiş.

İşçiler, 24 Nisan’da da bakanlığa yürümek istemiş, fakat polisin biber gazlı müdahalesi ve ablukasıyla engellenmişti. Aynı gün Bağımsız Maden-İş Sendikası avukatı Abdurrahim Demiryürek, işçiler ve sendikanın kimseye konuşmama kararı aldığını duyurmuştu.

Çalışma Bakanlığı’ysa akşam (24 Nisan) şirketin ödemesi gereken miktarın 36 milyon liralık kısmını işçilerin hesabına yatırdığını, önümüzdeki hafta da tamamını ödemeyi taahhüt ettiğini duyurmuştu.

İşçilerse ödenen ücretin alacaklarının 50’de biri olduğunu söylemişti.

Talepleri neler?

Sendika, işçilerinin taleplerini şöyle açıklamıştı:

  • Maden işçilerine aylarca ödenmeyen ücret alacaklarının; ikramiye, yıllık izin, sendikal haklarla beraber ödensin.
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) öncesi ve sonrasında haksızca çıkış alıp dava açmış veya açmamış tazminat hakları ödenmeyen tüm işçilere tazminat hakları ödensin.
  • Halihazırda çalışan işçilere rızası olmadan dayatılan ücretsiz izin uygulaması kaldırılsın.
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun güvenli bir çalışma ortamı oluşturulsun.
  • Sendikamız üyesi olup mücadelede öncülük ettikleri için işten çıkarılan işçiler işe iade edilsin.
  • İş güvencesi ve madenin sürdürülebilir olması adına maden kamulaştırılsın, iş güvencesi teminat altına alınsın.

Madenci: Patron devletten büyük mü, adalet sadece zengine mi geçerli?

Bakanlığa yürümek isteyen madencilere yine polis engeli

Madenciler: Ödenen miktar toplam alacağımızın 50’de 1’i bile değil

Açlık grevindeki madencilerden ‘sessizlik’ kararı

Bakanlığa yürümek isteyen madencilere polis engeli: Beş işçi fenalaştı

Bağımsız Maden İş: 110 madenci bakanlık önünde gözaltına alındı

Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve Başaran Aksu gözaltına alındı