Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu’nun ardından konuştu: “Doğru olan referandumun iptalidir, ertelenmesi değil.”
Milli Güvenlik Kurulu’nun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında 21.30’da başlayan toplantı, yaklaşık iki saat sürdü.
Bakanlar Kurulu’nun ardından bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Bozdağ, sözlerine şöyle başladı: “Referandumun olması halinde neler olabilir, bütün boyutlarıyla değerlendirilmiştir. Bu, gayrimeşru bir referandumdur. Türkiye Cumhuriyeti tavrını baştan ortaya koymuştur. Bu referandum, bölgenin barışına ve güvenliğine sıkıntılar yaratmaya adaydır. Uluslararası toplum karşı olduğunu söyledi. Ayrıca bölgede yaşanan toplumlar bu referanduma karşı. Bölgede yaşayan Kürtlerin büyük bölümü de karşı.”
Referandumun ‘gayrimeşru ve kabul edilemez’ olduğunu söyleyen hükümet sözcüsü, “Vazgeçin, iptal edin. Umarım iptal ederler ve bölgede daha büyük sorunların doğmasına engel olurlar. Türkiye, referandumun ertelenmesine de karşıdır. Bu referandumun yapılmasına asla rızamız yoktur. Bu referandum tekrarsız bir şekilde iptal edilmelidir. Doğru olan erteleme değil, iptal etmektir” dedi.
Her türlü seçeneğin ele alındığını ve tüm adımların değerlendirildiğini aktaran Bozdağ, erkene alınan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarıyla, Meclis’in olağanüstü toplanmasının Türkiye’nin kararlılığını gösterdiğini söyledi.
Soru-cevap
* Barzani’nin ‘Artık çok geç’ açıklaması oldu. Referandum iptal edilmezse hangi adımlar atılacak?
“Bütün opsiyonlar masaya yatırıldı. Umarız referandum iptal edilir ve bu adımları atmak zorunda kalmayız. Şu noktada bu seçenekleri açıklamayı doğru görmüyoruz. Gerekli kararlar alındı, ihtiyaç halinde uygulanabileceğini şimdilik söyleyebiliriz.”
* MGK bildirisinde yer alan ‘uluslararası anlaşmalarda yer alan hak’ ifadesi Kerkük ve Musul’a bir askeri müdahale olabileceğini gösteriyor mu?
“Lozan, Ankara ve Irak Devleti ile yapılan anlaşmalarda yer alan maddelerde Türkiye’nin hakları net bir şekilde belirtilmiştir. MGK bildirisinde bu hakların uluslararası kamuoyuna hatırlatılması kararı verilmiştir.”
* Kadir Topbaş’ın istifa gerekçesi ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılmadı. Yerine düşünülen biri var mı?
“İstifa kararı bireysel bir karardır. Sayın Topbaş’a İstanbul’a ve partimize yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum. Belediye başkanlığından istifa etti, AK Parti’den istifa etmedi. Bakanlar Kurulu’nda bu konu hakkında değerlendirme yapılmadı. Parti ile bir değerlendirme yapılmıştır. Belediye Kanunu’nda yer alan maddeye göre Belediye Meclisi üyeleri kendi aralarından bir başkan seçecekler. Şimdiden hayırlı olsun.”