• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

AYM'den bakanlıklara: 1545 göçmenin sınırdışı edilmesini durdurun, kanunu değiştirin

09/07/2019 12:43

KEMAL GÖKTAŞ

kemalgoktas@diken.com.tr

@kemalgoktas 

Anayasa Mahkemesi (AYM) göçmenlerin sınırdışı edilmesine ilişkin karara karşı açacakları dava beklenmeden, sınırdışı kararının uygulanmasını düzenleyen kanun değişikliğinin uygulanmasının durdurulması için hem bakanlıklara hem de Meclis’e yazı yazdı.

Kanun değişikliğinin yaşam hakkı, kötü muamele yasağı, etkili başvuru hakkı ve bu konudaki yerleşik içtihatlarına aykırı olduğuna karar veren AYM, pilot davada aldığı kararın yanısıra benzer başvurular yapan 1545 kişilik listenin Adalet ve İçişleri bakanlıklarına gönderilmesine karar verdi. AYM ayrıca sorunun yapısal çözümünü sağlaması ve kanun değişikliği yapılması için de kararın bir örneğini TBMM’ye gönderdi.


Dört çocuklu babaya sınırdışı

AYM’nin pilot karar aldığı dosyaya göre, 1972 Rusya Federasyonu Kabardey-Balkar Özerk Cumhuriyeti vatandaşı olan Y.T, yasal yollardan Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Türk vatandaşı A.T ile evlendi. Y.T ile A.T’nin bu evlilikten 2007, 2009, 2013 ve 2015 doğumlu dört çocukları oldu.

Polis tarafından yapılan rutin araç kontrolünde Y.T hakkında yurda giriş yasağı olduğu anlaşılınca Yalova Valiliği İl Göç İdaresi, 2016 yılında Y.T’nin sınırdışı edilmesine karar verdi. Ancak o tarihte yürürlükte olan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümlerine göre sınırdışı etme kararına karşı açılan dava sonuçlanana kadar sınırdışı kararının infaz edilmemesi öngörüldüğü için Y.T, 30 günlük dava açma süresi içinde sınırdışı edilmedi. Ancak sınırdışı kararının verilmesinden sadece bir ay sonra KHK ile söz konusu kanunda yapılan değişikliklerle, dava açmanın sınırdışı edilmeyi durdurmayacağı hükme bağlandı. Y.T.’nin sınırdışı kararının durdurulması talebiyle Bursa İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Y.T. dava dilekçesinde Türk uyruklu olduğunu, ırkına ve dinine bağlı olduğu için fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kaldığını, bir sivil toplum kuruluşundaki faaliyetleri nedeniyle Rusya Federasyonu istihbarat görevlileri tarafından takibe alındığını, yakalandıktan sonra işkence gördüğünü, bu nedenle Rusya’yı terk ederek Türkiye’ye geldiğini söyledi.

Y.T’nin tedbir talebi kabul edilmezken, kötü muamele iddialarına ilişkin bir değerlendirme yapılmadan dava süre aşımı nedeniyle reddedildi.

AYM tedbir kararıyla durdurdu

Başvurucu, hakkındaki sınırdışı etme kararının her an icra edilebilir olduğunu, dolayısıyla pratikte idare mahkemesinin etkili bir başvuru yolu olmaktan çıktığını belirterek, idare mahkemesinde dava açtığı gün tedbir talebiyle birlikte AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda, kötü muameleye maruz kalma riski bulunan ülkeye sınırdışı edilme kararına karşı başvurulabilecek etkili bir yargı yolu bulunmaması nedeniyle etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü.

AYM, Y.T’nin iddialarının ciddi olduğunu değerlendirerek tedbir talebinin kabulüne ve sınırdışı işleminin durdurulmasına karar verdi.

AYM daha sonra benzer durumdaki göçmenlerin yaptığı başvuruların çokluğunu dikkate alarak Y.T’nin davasında pilot karar verdi.

Kararda, Y.T’nin idare mahkemesinde görülen davanın pratikte başarı şansı sunmadığı için etkili bir başvuru yolu olmaktan çıktığı yönündeki iddialarının temelsiz olmadığı belirtilerek, “Başvurucunun idare mahkemesinde görülen davasını sınırdışı edilme riski bulunmaksızın takip edebilme olanağı yoktur. Bu durum güvencelerin idare mahkemesinde görülen davada karşılanma olanağının bulunmadığını açıkça ortaya koymuştur” dendi.

AYM kararında, somut davada ortaya çıkan durumun, idare mahkemesinin uygulamasından veya mevzuatı yanlış yorumlamasından değil 6458 sayılı kanunda yapılan değişiklikten kaynaklandığına dikkat çekildi.

Pilot karar

AYM’nin davaya ilişkin açıklamasında şöyle dendi: “Bu değişikliğin Anayasa’da güvence altına alınan yaşam hakkı, kötü muamele yasağı, etkili başvuru hakkı ile Anayasa Mahkemesinin bu konudaki yerleşik içtihatlarıyla uyumlu olmadığı anlaşılmıştır.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 17. maddesiyle bağlantılı olarak 40. maddesinde güvence altına alınan etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine, pilot karar usulünün uygulanmasına ve yeniden yapılacak yargılama sonuçlanıncaya kadar başvurucunun sınırdışı edilmemesine karar vermiştir.

Öte yandan somut başvuru, 6458 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikten sonra Anayasa Mahkemesine yapılan ilk başvuru özelliğini taşımaktadır. Bu başvuruyu takiben aynı mahiyette 8/4/2019 tarihi itibarıyla 1.545 başvuru daha yapılmıştır.

Pilot karar usulünün benimsenmesindeki en önemli amaç, benzer başvuruların tamamının ihlalle sonuçlanması yerine idari mercilerce çözüme kavuşturulması ile bu suretle ihlalin kaynağının ortadan kaldırılarak yapısal sorunun düzeltilmesinin sağlanmasıdır.

Yasama organı tarafından bir düzenleme yapılması bu konudaki yapısal sorunu ortadan kaldıracak ve benzer nitelikte yeni başvuruların önüne geçilecektir. Bu nedenle kararın bir örneğinin yasama organına bildirilmesine karar verilmiştir.”

Bakanlıklara ve Meclis’e yazı

AYM’nin bakanlıklara ve Meclis’e gönderdiği yazı şöyle: “Yasama organı tarafından yapılacak düzenleme yeni başvuruları engelleyecek olsa da Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen ve sayısı giderek artan 1545 başvurunun çözümü için yeterli olmayacaktır. Bu konuda mevcut başvurulara çözüm bulunması gerekmektedir. Bu nedenle incelemesi ertelenen başvuruların listesinin idari mercilerce çözümü amacıyla Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü ve İnsan Hakları Daire Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderilmesine karar verilmiştir.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Mourinho: Türkiye liginin nasıl bir yer olduğunu dünyaya gösterme anlamında başarılıyım

Fenerbahçe’nin hocası Jose Mourinho “Türkiye liginin nasıl bir yer olduğunu bütün dünyaya gösterme anlamında başarılıyım” dedi.

Joe Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu

Eski ABD başkanı Joe Biden’a, kemiklerine kadar metastaza neden olan türde prostat kanseri teşhisi konuldu.

Tanrıkulu: Komisyon mutlaka yasayla kurulmalı

CHP Diyarbakır Millletvekili Sezgin Tanrıkulu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması teklifine karşılık kendilerinin geçmişte sundukları yasa teklifini hatırlatarak eksiklerinin tamamlanıp değerlendirilebileceğini belirtti.

Süper Lig'de küme düşen üçüncü takım Sivasspor

Süper Lig’de küme düşmesi kesinleşen üçüncü takım Net Global Sivasspor oldu.

Uzaktan çalışanlar daha yalnız, üzgün ve öfkeli hissediyor

Anket sonuçları uzaktan çalışanların kendilerini daha yalnız, üzgün ve öfkeli hissettiklerini gösterdi.

Düşük not veren profesöre beş ay hapis cezası
Gümüşhane'de 120 kişi içme suyundan zehirlendi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 756 gündür hapiste

YAZARLAR

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

GÜNÜN 11’İ

Pınar Yıldız Yüksel: Türkiye yaşlı nüfus hızında Japonya'nın izinden gidiyor

Savaşkan İskefli: Otomobil almak yüksek vergiler nedeniyle toplumun büyük kesimi için neredeyse imkânsız

Ümit Akçay: 19 Mart operasyonunun ekonomik etkileri, iktidarı girdiği yoldan çevirecek bir etki yapmadı

Esfender Korkmaz: Dezenflasyonist politika aracı olarak yatırımların durdurulması çok yanlış

Sedat Bozkurt: İktidarın 'terörsüz Türkiye' diyerek önüne koyduğu amacı o gün bu akademisyenler devletten talep ettiler

Nevşin Mengü: Ekrem İmamoğlu dosyasından belli ki 'ahtapot' çıkacak

Fehmi Koru: Körfez ülkelerinde krallar gibi karşılandı Trump…

Gözde Bedeloğlu: Geleceğin mimarları, sanatçıları, bilim insanları üstleri başları parçalanarak gözaltına alındı, tutuklandı

Şükran Pakkan: İnsanları onurlu kılan; ispiyoncu olması değil, özgürlüğe, hakka ve adalete inanmasıdır

Zeynep Aktaş: Yatırımcı yeniden borsaya yönelirken altın geriliyor

İlber Ortaylı: Medeniyet Kulübü'nden bir öğrenci, protestocu grubun içine dalıp kavga çıkarmış

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×