Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde beyin tomografisi çekimlerinde onlarca çocuğa limitlerin çok üzerinde radyasyon verildiği öne sürüldü.
Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre bir doktorun, çocuğunun beyin tomografisi (BTA) çekimindeki dozları araştırması sonrasında ortaya çıkardığı bilgiler onlarca çocuğun BTA’larının yüksek dozda radyasyon verilerek yapıldığını ortaya koydu.
Üç yıldır taşeron bir şirket tarafından yapılan görüntüleme işleminde 0-5 yaş arasındaki çocukların özellikle beyin tomografileri izin verilen limitlerin 7-10 katına ulaşan oranda radyasyonla çekildi.
Konuyu yargıya taşıyan doktorun araştırmasına göre 2015 yılına ait yaklaşık 300 BTA görüntüsünden, en az üçte birinin yüksek dozda radyasyon verilerek çekildiği anlaşılıyor. Bunlar içerisinde birden fazla BTA çekimi yapılmış çocuklar da var. Örneğin sekiz aylık Ela A. adlı çocuğa değişik zamanlarda çekilen yedi BTA’dan altısında yüksek dozda radyasyon uygulanmış. Normalde 500 mGy.cm olması gereken değerlerin, bazı çekimlerde 10 katı aştığı görülüyor.
Radyasyonla kanser arasında bağ var
Aylık Tıp Dergisi Jama’da yayınlanan bir araştırmaya göre çocukluk çağında yapılan tomografilerin kanser riskini ciddi oranda arttırıyor. Araştırma kafatası tomografisinin beş yaşından küçük çocuklarda lösemi riskini artırdığını, her 10 bin tomografinin iki çocukta lösemiye sebep olduğunu gösteriyor.
‘Doz arttıkça risk artar’
Evrensel’in elindeki BTA görüntülerini yorumlayan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ceyhan Bilgici, “Doz arttıkça risk artar. Bu durumda en önemlisi hiç doz almamaktır. Bu çocuklarda öncelikle konuşulması gereken şey, gerçekten BT çekilmesine gerek var mıydı? Yerine MR çekilebilir miydi acaba?” yorumunu yaptı.
‘Kaliteli görüntü için yüksek doz’
Aydın Devlet Hastanesindeki tomografi cihazını satan ve kalibrasyonunu yapan Toshiba Sağlık Sistemleri Mühendisi Vural Diler, cihazın üç sene önceki jenerasyon tomografilerle karşılaştırdığında yüzde 75-80 düşük dozda çalıştığını ileri sürdü.
Aydın Devlet Hastanesindeki tomografi cihazının 1.5 yaşında olduğunu aktaran Diler, şunları söyledi: “Ben olayı bir hata olarak değerlendiremem. Türkiye’nin birçok yerinde birçok üniversite hastanesini dolaşıyorum. Bir yaşındaki cihazı da 10 yaşındakini de görüyorum. Şimdi 1/4 az doz veriyor bu cihaz. Bu yeni bir görüntü oluşturma tekniği. Fakat her radyolog buna alışamayabiliyor. Ben birçok üniversite hastanesi biliyorum bu 1/4’e kadar dozu düşüren tekniği kapatalım beyin çalışmalarını öyle yapalım çünkü patoloji atlayabiliyoruz diyorlar. O zaman o 1/4 doz oluyor 4/4 doz ama doktor kesin tanıyı koyuyor. Patoloji atlamıyor ve bu hastanın hayatında çok önemli bir değişikliğe gidiyor. Bu cihaza göre biraz yüksek bir doz almış ama kaliteli bir görüntü olmuştur.”
Aydın ‘kanser kent’mi oluyor?
Geçtiğimiz aylarda yapılan Aydın Çevre Çalıştayında Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, kentin kanser vakalarındaki artışla Türkiye de ilk sırada olduğunu açıklamıştı.