Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, siyasal partilerin oy oranları hakkında yaptıkları son anket çalışmasına ilişkin açıklamasında, CHP’nin uzun yıllar sonra birinci parti konumuna yükseldiğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a desteğin yüzde 40 civarında olduğunu, ‘cumhur ittifakı’nın yüzde 43-45 bandında göründüğünü, ancak MHP’nin AKP seçmeninden sürekli olarak oy almakta olduğunu kaydetti.
Twitter’dan açıklama yapan Özkiraz, araştırmanın 1-7 Eylül tarihlerinde yapıldığını belirterek AKP’nin başta MHP olmak üzere tüm partilere karşı oy kaybı yaşadığını öne sürdü. Özkiraz, söz konusu oy kaybının nedenlerini şöyle sıraladı:
- İsraf ve yolsuzluk algısının ekonomik kriz etkisi ile birleşmesi
- Mülteci problemi
- İşsizlik
- Hukuksuzluk algısı
- İstanbul seçimlerinde yaşananlar ve haksızlık yapıldığı algısı
23 Haziran seçimleri bir genel seçim olsaydı, ‘tüm yurtta aynı tepkinin oluşacağını’ öne süren Özkiraz, Erdoğan’ın icraatlarını onaylayanların oranını, ‘yüzde 40 seviyesine yakın’ olarak belirterek, bunun ‘cumhur ittifakı’nın oy oranının altında olduğunu bildirdi.
Özkiraz, AKP’den ayrılan muhaliflerin kuracağı partilerle ilgili tespitlerinin ise kesin olmaması yüzünden ancak bu partiler kurulduktan sonra net bir şey söyleyebileceklerini vurguladı. Ancak Özkiraz, Babacan’ın kuracağı partinin AKP’den 5-6, CHP’den 1-2 MHP’den 1, İYİ Parti’den 2, HDP’den 0.5 puan kadar oy alabileceğini, Davutoğlu’nun ise sadece AKP’den 3-4 puan kadar oy alabileceğini belirtti.
Söz konusu araştırmada kararsızların oranının çok yüksek çıktığını kaydeden Özkiraz, bunların büyük kısmının AKP seçmeni olduğunu ve yeni oluşumları bekliyor olmaları ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Özkiraz, yeni oluşumların doğru çıkışı yakalayabilmeleri halinde, AKP’nin daha büyük oranda düşüş yaşayabileceğini de öne sürdü.
Özkiraz’ın anket sonucuna göre partilerin oy oranı sıralanışı şöyle:
- CHP
- AKP
- MHP
- HDP
- İYİ Parti
CHP’nin merkezde kalarak oyunu arttırdığını kaydeden Özkiraz, Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin 24 Haziran 2018’de aldığı yüzde 30 civarındaki oyu geçtiğini ve ‘ilk kez umut olduğunu’ da ifade etti.
Özkiraz, söz konusu araştırmayı ‘muhataplarına sunduktan sonra’ tüm detayları ile birlikte kamuoyuna açıklayacaklarını da belirtti.
Avrasya Araştırma, 23 Haziran İstanbul seçimini, doğruya en yakın oy oranlarıyla tahmin eden araştırma kuruluşu olarak biliniyor.