Muş’ta neden plastik dolu yağmış olabilir? Havadaki su zerreciklerinde ne kadar yoğun plastik veya kimyasal madde var ki doluyu plastikleştirebiliyor? Muş barajlarındaki suda plastik oranı ne kadardır? Bilimsel ölçümler yapılmadan kesin bir rakam vermek mümkün değil ama İliç’te Fırat’a akan ırmaklara siyanürlü su sızdığı biliniyor.
Yazar Nihat Genç, konuyu 2022 Nisan ayında şöyle anlatmıştı:
“Erzincan İliç’te Amerikalı madenciler, altı yüz futbol sahası büyüklükte sülfürik asit havuzu yaptılar ve apartman kadar büyük buharize makineleri getirerek asidi buharlaştırıp havaya salıyor!
Sülfürik asit gölü, Fırat Nehri’ne (Karasu) üç-yüz metre mesafede. Yani bir sızma olursa, geçtik Doğu Anadolu’yu Basra’ya kadar tarım yapılması mümkün değil. Ve milyonlarca yıl sürecek bir kirlilikten söz ediliyor.
Havaya salınan milyonlarca ton sülfürik asit, şu anda Doğu Anadolu’yu tehdit ediyor, Karadeniz’in çay fındık ve ormanlıkları dahi tehdit altında. Yine bilim adamları, bu sülfürik asit bulutlarının uygun rüzgârla Ankara’ya dahi ulaşabileceğini söylüyor!”
Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu ise “Türkiye’yi öldürüyorlar. Burası Türkiye’nin kalbi, burası Türkiye’nin beyni, Türkiye’nin kalbini zehirliyorlar, Türkiye’nin beynini zehirliyorlar. Bu nehir, Türkiye’nin en büyük nehri; Fırat Nehri…” demişti…
Diğer taraftan, Amerikalı bilim insanlarının Science dergisinde yayımladığı bir çalışmaya göre ABD’de bazı bölgelerde, yağmur sularına karışan bin metrik tona varan mikroplastik partikül tespit edildi, bu da yaklaşık 120 milyon plastik şişeye tekabül ediyor.
Utah Üniversitesi’nden araştırmaya katılan Janice Brahney bu süreci “plastik sarmalı” diye nitelendiriyor. Brahney, “Hemen hemen her örnekte küçük, renkli, parlak plastik kalıntıları görmek bizi gerçekten şaşırttı” diye konuştu.