Bilim insanları mikroplastiklerin (küçük plastik parçacıkları) bulutları istila edip havayı etkileyebileceğini keşfetti.
ABD’deki Penn State Üniversitesi‘nden çevre araştırmacıları mikroplastiklerin buz kristallerinin oluşumunu sağlayabileceğine ve istemeden bulutları ‘tohumlayabileceğine’ dair kanıtlar bulduğu.
Environmental Science and Technology: Air dergisinde yayınlanan bu yeni laboratuvar tabanlı çalışmada araştırmacılar, dört farklı türde mikroplastiği (düşük yoğunluklu polietilen (LDPE), polipropilen (PP), polivinil klorür (PVC) ve polietilen tereftalat (PET)) küçük su damlacıklarına yerleştirerek, bunların yavaşça soğumasını bekledi ve donma sürecini nasıl etkilediklerini inceledi.
Mikroplastik içeren damlacıkların, içermeyenlere göre daha sıcak buz kristalleri ürettiği ve yağmur yapan buz kristallerinin bu inorganik parçacıklarla daha yüksek sıcaklıklarda oluşabileceği görüldü.
Kısaca mikroplastiklerin yağmurun oluşum şeklini değiştirdiği gibi hava modellerini de değiştiriyor olabileceği sonucuna varıldı.
Makalenin kıdemli yazarı kimya profesörü Miriam Freedman şunları dedi:
“Mikroplastikler gibi çok daha fazla aerosol parçacığının olduğu kirli bir ortamda, mevcut suyu çok daha fazla aerosol parçacığı arasında dağıtıyorsunuz ve bu parçacıkların her birinin etrafında daha küçük damlacıklar oluşturuyorsunuz.
Daha fazla damlacığınız olduğunda, daha az yağmur alırsınız. Ancak damlacıklar yalnızca yeterince büyüdüklerinde yağmur yağdığı için damlacıklar düşecek kadar büyümeden önce bulutta daha fazla su toplarsınız ve sonuçta daha yoğun yağış alırsınız.
Artık mikroplastiklerin iklim sistemimizle nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamamız gerektiği açık. Çünkü bulut oluşumu sürecinin mikroplastikler tarafından tetiklenebileceğini gösterebildik.”
Çalışma bulutlarda mikroplastikler olduğunu öne süren ilk araştırma değil ama mikroplastiklerin havayı daha da kötüleştirebileceğine dair daha fazla kanıt sunuyor.