Beyin kanamasını durduracak bir teknoloji üzerine çalışan bilim insanları virüs boyutlarında nanorobotlarla vücudun ulaşılması zor bölgelerine nokta atışı doğrulukta ilaç göndermeyi başardı.
İlacın potansiyel yararlarını ortaya koymak için yapılan bir deneyde, milyarlarca ilaç taşıyan mikroskobik bir yapı, bir kobayın karotis damarında (şah damarı) oluşan anevrizmayı tedavi etti.
Anevrizma, damar duvarında baloncuk biçiminde patolojik genişlemele. Beyin atardamarları ve aort, anevrizmaların en sık görüldüğü noktalar.
Cerrahi müdahaleden daha az riskli
Henüz insanlarda denenmese de araştırma ekibi artık tam olarak doğru dozda bir ilacı vücudun hassas bir yerine ulaştırılabileceğinden emin.
Edinburgh Üniversitesi’nden biyofizikçi Qi Jou, “Nanorobotlar tıpta yeni sınırlar açmaya hazırlanıyor; geleneksel tedavilerden daha az riskle cerrahi onarımlar yapmamıza ve vücudun ulaşılması zor bölgelerinde nokta atışı doğrulukla ilaçları hedeflememize olanak tanıyor” dedi.
Nanorobotların koruyucu kabuğu, insan vücut sıcaklığının hemen üzerinde, 42,5 derecede eriyen bir maddeden yapıldı.
Nanorobotlar, manyetik olarak yönlendirilerek hedeflenen noktaya ulaştığında kabuk eritilerek ilaç serbest bırakılıyor.
Dünya genelinde yaklaşık yüzde 3 oranında görülen beyin anevrizmaları, damar duvarının zayıflaması sonucu oluşuyor ve ciddi kanamalara yol açabiliyor. Genellikle cerrahi müdahalelerle veya kan akışı engellenerek tedavi ediliyor. Ancak nanorobotlarla bu tedavi yöntemine alternatif, daha az riskli bir çözüm sunulabilir.
Bu teknolojiyle ölümcül kanamaları durdurmada hızlı ve güvenli bir yöntem sunulması hedefleniyor.