Güncel bir çalışmaya göre her gün 40 dakika ‘orta ila yüksek yoğunlukta’ egzersiz yapmak, 10 saatlik hareketsiz oturma süresinin etkilerini dengeliyor.
Fotoğraf: AA
TRT Haber‘in aktardığına göre 2020’de dört farklı ülkeden toplam 44 bin 370 kişiyi içeren dokuz farklı çalışmanın incelendiği bir meta-analiz yapıldı. İnceleme sonuçları 2020’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni fiziksel aktivite ve hareketsizlik kılavuzlarıyla birlikte yayınlandı. Araştırma boyunca katılımcılar fitness takip cihazları kullandı. Böylece çalışma, katılımcıların kendi bildirimlerine değil, giyilebilir cihazlardan elde edilen daha objektif verilere dayanıyor.
İncelemede hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerde fiziksel aktiviteye ayrılan sürenin azalmasıyla ölüm riskinin arttığı gözlemlendi.
DSÖ, haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapılmasını öneriyor.
Araştırmacılar, asansör yerine merdiven kullanmak, çocuklarla ve evcil hayvanlarla oynamak, yoga veya dans yapmak gibi basit aktiviteler sayesinde hareketsizliğin zararlarının önleneceğini düşünüyor.
Çoğu araştırma 30-40 dakika egzersiz yapmayı öneriyor. Yarım saat egzersiz süresi fazla gelenlerse adım adım bu süreyi artırabilirler.