‘Arap Baharı‘ diye adlandırılan isyanların fitilinin ateşlendiği Tunus’ta, Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından ilk kez gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi, oyların yüzde 55.68’ini alan laik Nida Tunus partisinin adayı Bacı Kaid Es Sebsi oldu.
Ancak seçimler, devrim sonrasında siyasi yasak kalkınca parlamentoda çoğunluk kazanan İslamcılarla laikler arasında bölünen ülkede, tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira Sebsi, eski rejimin temsilcisi olarak görülüyor.

Fotoğraf: Reuters
17 Aralık 2011 günü üniversite mezunu olmasına rağmen seyyar satıcılık yapmak zorunda kalan Muhammed Buazizi’nin kendini ateşe veremesiyle başlayan halk ayaklanması Zeynel Abidin Bin Ali’nin 24 yıllık iktidarının sonunu getirmiş; ‘Yasemin Devrimi‘ olarak da adlandırılan süreç, Mısır, Libya, Suriye ve Bahreyn’i de etkisine alan Arap Baharı’nın başlangıcı olmuştu.
Bin Ali’nin devrilmesinin ardından yeni bir anayasa hazırlayan ve parlamento seçimlerini gerçekleştiren Tunus için, cumhurbaşkanlığı seçimleri ‘demokrasiye geçişin son adımı‘ olarak değerlendiriliyordu.
‘Zaferimi Tunus şehitlerine adıyorum’
Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından oluşturulan ‘Ulusal Kurucu Meclis‘ tarafından Aralık 2011’de Cumhurbaşkanı olarak seçilen Muhammed Munsif Merzuki ve Sebsi’nin yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Sebsi, oyların yüzde 44,32’sini alan Merzuki’yi geride bıraktı.
Sandıkların kapanmasından hemen sonra açıklama yapan Sebsi, “Zaferimi Tunus şehitlerine adıyorum” dedi.
Biber gazlı müdahale
Ancak laik blokun desteklediği ve İslamcı karşıtı olarak bilinen 88 yaşındaki Sebsi’nin, Bin Ali iktidarında meclis sözcülüğü görevini yürütmüş olması tartışmaları beraberinde getirdi. Sebsi’nin seçilmesi Tunus’u eski günlerine geri götüreceğine inanan Merzuki’nin destekçileri, polisle karşı karşıya geldi. Ülkenin güney kentlerinde düzenlenen protestolarda, polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
En Nahda aday göstermedi
Ekim ayında gerçekleştirilen genel seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Raşid Gannuşi’nin lideri olduğu En Nahda ise ‘kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek’ amacıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermemişti.
Nida Tunus Partisi 28 Ekim’de gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin de galibi olmuştu. Oyların 38,71 alan parti, 217 sandalyeli Tunus Meclisi’ne 84 milletvekili sokmayı başarmış, ‘ılımlı İslamcı‘ En Nahda ise oyların 31,79 alarak mecliste 69 sandalye kazanmıştı.