Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth, Die Welt gazetesinin tutuklu Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in serbest bırakılması için girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.
Yücel, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamalarıyla 27 Şubat’ta tutuklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazeteci Deniz Yücel için ‘terörist’, ‘Alman ajanı’ ve ‘ajan terörist’ demişti.
Başbakan Binali Yıldırım, Alman mevkidaşı Angela Merkel’e, Alman yetkililerin Yücel’le görüşebileceği sözünü vermişti. Ancak söz verilen görüşme bir türlü gerçekleşmemişti.
Söz konusu izin dün verildi.
Reuters’in geçtiği habere göre Alman konsolosluğundan bir avukat, Yücel’i tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret etti.
Bakan Yardımcısı Roth, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Yücel’in durumunu ‘iyi’ olarak tanımladı: “Şartlar göz önüne alındığında Sayın Yücel’in durumu iyi. Şu an için tek yükü hücre hapsinde olması. Türk yetkililere, konsolosluk yetkililerini Yücel’le görüşmeleri için izin vermelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Fakat bu bizim için işin sonu olamaz. Hâlâ Deniz Yücel’in serbest bırakılması için uğraşıyoruz.”
Ne olmuştu?
Sabah gazetesi, aralarında Diken’in eski editörü Tunca Öğreten’in de bulunduğu altı gazetecinin gözaltına alındığı 25 Aralık 2016 günü yaptığı haberinde, dokuz isme yönelik gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldığını, beş kişinin gözaltına alındığını, üç şüphelinin de yurt dışında olduğunu yazmıştı.
Gözaltı listesindeki isimler Fatih Yağmur, Deniz Yücel, Hünkar Alican Duman, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Tunca İlker Öğreten, Eray Sargın, Mahir Kanaat ve Derya Okatan olarak duyurulmuştu.
Haberde, gözaltına alınan gazetecilerin RedHack’in sosyal medyada propagandasını yapmak ve ‘algı yönetimi’nde bulunmak suretiyle ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘kişisel verilerin kaydedilmesi ve yayılması’yla suçlandığı belirtilmişti.