Dünyaca ünlü araştırma şirketi WIN/Gallup‘un 65 ülkeyi kapsayan ‘Umut ve Umutsuzluk için Küresel Barometre‘ adlı araştırmasında 66 bin kişiye yeni yıla dair beklentileri, umutları, korkuları soruldu. Belirgin bir iyimserlik vurgusunun yapıldığı geleneksel ‘Yıl Sonu Anketi’nde Türkiye’nin de bu eğilime ayak uydurduğu görülüyor.
Anket yapılacak ülkelerde partner şirketlerle çalışan Gallup, Türkiye’de Barem Pazar Araştırma’yla birlikte yürüttü çalışmasını. Araştırma için bir yıl boyunca veri toplayan şirket, 1136 kişiyle görüştü.
Araştırmanın Türkiye’ye dair verileri şöyle:
* Katılımcıların yüzde 44’ü 2014 yılının daha iyi olacağını, yüzde 32’si ise daha kötü olacağını söylüyor. Yüzde 18’ine göre 2014, bir önceki yıldan farklı olmayacak.
* Katılımcıların yüzde 44’ü 2014 yılının bir önceki yıla göre ‘ekonomik güçlük’ yılı olacağını söylerken yüzde 25’i tam tersine ‘ekonomik refah’ yılı yaşanacağını düşünüyor. Yüzde 28’e göreyse hiçbir değişiklik olmayacak.
* Yüzde 51 ‘genel olarak mutlu’ olduğunu, yüzde 33 ise ‘ne mutlu ne mutsuz’ olduğunu belirtiyor, ‘mutsuz’ olanların oranıysa yüzde 14.
Çoğunluk ülkeden gitmek istiyor
* Katılımcılara “Eğer dünyadaki herhangi bir ülkede yaşamanız konusunda engel olmasaydı, hangi ülkeyi tercih ederdiniz?” diye sorulduğunda yüzde 44 Türkiye’de mutlu olduğunu ve taşınmak istemediğini belirtmiş.
Başka ülkelerde yaşamak istediğini söyleyen yüzde 52’ninse tercihleri şu ülkeler oldu: Amerika (yüzde 7), İsviçre (yüzde 6), Kanada (yüzde 5), İtalya (yüzde 5), Almanya (yüzde 4), Avustralya (yüzde 3), Fransa (yüzde 3), İngiltere (yüzde 3), İspanya (yüzde 2), Suudi Arabistan (yüzde 2), Birleşik Arap Emirlikleri veya herhangi bir Körfez ülkesi (yüzde 2), Brezilya (yüzde 1) ve diğer ülkeler (yüzde 11).
* ‘Politika kadınlar tarafından domine edilseydi, dünya daha iyi bir yer olurdu’ diyenler yüzde 35 iken, yüzde 27 daha kötü olacağını düşünüyor. Yüzde 36’ya göreyse bir değişiklik olmazdı.
En büyük tehdit ABD
* ‘Hangi ülkenin barış için en büyük tehdit olarak görüldüğü’ sorusuna verilen yanıtlar ilginç bir tablo çıkarıyor. Yüzde 45 bu soruya ABD diye yanıt verirken, yüzde 23 İsrail, yüzde 7 Suriye ve yüzde 5 ise Türkiye diyor.
Diğer cevaplar şöyle: İran (yüzde 3), Rusya (yüzde 2), Irak-İngiltere ve Almanya (yüzde 1). Çin, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Suudi Arabistan, Japonya, Afganistan, Ermenistan, Fransa, Avustralya ve Güney Kore de telaffuz edilen ülkeler arasında.