• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

AKP konvoyundan hastaya yol açılmasını istediği için tutuklanan kişi tahliye edildi

20/06/2023 19:58

CANAN COŞKUN

canancoskun@diken.com.tr

@canancoskun

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın seçim konvoyunun Okmeydanı’nda kapattığı yolda hasta taşıyan araca yol açılmasını istediği için ‘siyasi parti faaliyetini zorla engellemek’ suçundan ‘adli kontrolün yetersiz kalacağı‘ gerekçesiyle tutuklanan Cem Canbulat tahliye edildi. 

Görsel: Twitter

Hakimlik, ‘adli kontrolün yeterli olacağını’ belirtti ve Canbulat’ın haftada bir gün karakola imza vermesini şart koşarak yurtdışına çıkışını da yasakladı.


Ne olmuştu?

Haydar Ali Yıldız, 17 Mayıs Çarşamba günü Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde seçim çalışması yaparken bir arbede çıkmıştı. Yıldız, yaşananlarla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘marjinal grupların terör örgütünün zafer işaretini yaparak kendilerine saldırdığını‘ iddia etmişti. 

Yıldız’ın tweet’inden sonra iktidar gazeteleri olayı ‘DHKP-C provokasyonu’ olarak hedef göstermişti.

Olayın ardından Cem Canbulat, Uğur Türk ve Kamil Aşçı, ‘silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma’, ‘siyasi hakların kullanmasının engellenmesi’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamalarıyla aynı gün gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar üç gün nezarethanede tutuldu.

Terör savcılığında sorgulandılar

Üç günün ardından 20 Mayıs’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen üç kişi, burada Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda sorgulandı. 

Savcı kararını değiştirdi

Büronun savcılarından Cüneyt Kerimhan Acer üç kişiyi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Adliyeden çıkmak üzerelerken polislerin üst kattan seslenip üç kişi yukarı çağırdı. Yukarı çıktıklarında savcının Cem Canbulat’ı ve Uğur Türk’ü tutuklama istemiyle hâkimliğe sevk ettiğini öğrendiler.

İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hâkimliği de Canbulat’ın kaçma ve saklanma şüphesi bulunduğunu belirterek adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklama kararı verdi. Canbulat, Metris Cezaevi’ne gönderildi.

Hakimlik: Adli kontrol yeterli

Tutukluluğunun 25’inci gününde Canbulat’ın aylık tutukluluk incelemesi yapıldı. Savcılık  Canbulat’ın tutukluluk durumunun devamına karar verilmesini istedi, ancak İstanbul 9’uncu Sulh Ceza Hâkimliği bu talebi reddetti ve Canbulat’ın tahliyesine karar verdi. Hâkimlik, ‘mevcut delil durumu, atılı suçun alt ve üst sınırı, tutuklulukta geçen süre, delillerin büyük kısmının toplanmış olması, tutukluluğun devamının şüpheli için telafisi imkansız zararlara yol açma durumu, beklenen hukuki yararın adli kontrol ile de sağlanabileceği’ gerekçelerini kararına dayanak yaptı. 

Canbulat’ın haftada bir gün karakola imza vermesini şart koşan hakimlik, yurt dışına çıkışını da yasakladı. Hâkimliğin şart ve yasakları Canbulat hakkında dava açılırsa mahkeme tarafından, takipsizlik kararı verilirse de savcılık tarafından kaldırılacak.

‘Suyu musluktan içtim’

Canbulat, Metris Cezaevi’nde yaşadıklarını Diken’e şöyle anlattı:

“Cezaevine götürüldükten sonra tekli odada tutuldum. Burada televizyon yok, saat yok. Yatak var ama kirli, yastık yok. Tuvalet ve banyosu var ama ışığı yanmıyor. Kantinden belirli günlerde alışveriş yapılabiliyor. Alışveriş gününü kaçırdıysanız su bile içemiyorsunuz. Ben ilk gittiğimde musluktan su içtim.

Zaman kavramı olmadığı için orada günler zor geçti. Normalde cezaevine konanlar 2-3 gün kalıyormuş orada. Altı gün kaldım. Psikolojim bozulmaya başlamıştı. Gardiyanlar davranışlarıyla tutuklandığım dosyanın siyasi olduğu hissettiriyordu.

Daha sonra koğuşa geçtim. 12 kişilik koğuşta 18 kişi kalınıyordu. Koğuşun merdiven altında üç kişi yerde yattık. Hatta yatak olmadığı için benim için iki yatak arasına battaniye yerleştirerek ek yaptık. Tahliye olana kadar orada yattım. Yatak için sıra bekleniyordu.”

AKP seçim konvoyundan hastaya yol açılmasını isteyen bir kişi tutuklandı

Kategori:Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Bakanlıktan Ender Saraç’ın oğluna psikososyal destek ve yayın yasağı talebi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan, oğlunu istismar etmekle suçlanan diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç’a ilişkin açıklama geldi.

AB Komisyonu Yunan adalarına bir haftalık vizeyi onayladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ‘Türk turistlere Yunan adalarında bir hafta vize’ uygulamasını onayladığı bildirildi.

Singapur’a PISA’da başarıyı getiren özgün matematik öğretim sistemi nasıl işliyor?

Singapur, 2022 PISA testlerinde 15 yaşındaki öğrenciler arasında en başarılı sonuçları elde etti. Peki bu başarıyı getiren özgün öğretim sistemi nasıl işliyor?

Kazazedenin yardımına koştular, canlarından oldular

Sivas’ta otomobiliyle kaza yapan kadın sürücüye yardım etmek isteyen iki kişi, hafif ticari aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Akşener’den ittifak açıklaması: Yeteri kadar fedakarlık yaptık

Meral Akşener, CHP’nin yerel seçimler için ‘iş birliği’ teklifinin reddedilmesine ilişkin “Yeteri kadar fedakarlık yaptık” dedi.

İstanbul Modern, yeni binasının mimarı Renzo Piano’yu ağırladı
TikTok fenomenlerine 37 ilde ‘kara para aklama’ operasyonu

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 229 gündür hapiste

YAZARLAR

Kurtuluş son durakta bir tuhaf dörtlü: Minik, Mafya, Kamil Koç ve ben

Behzat Şahin

Kamusal entelektüel, akademi ve elitizm üzerine birkaç satır…

Murat Sevinç

Medeniyetler çatışması, Batı karşıtlığı ve İslamcılığın yeniden inşası

İhsan Dağı

Çok özel bir halk mıyız, neler oluyor, ne yaşıyoruz?

Murat Sevinç

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu… Sandığınız gibi değil

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Kissinger’ın arkasından

Bahadır Kaynak

Alıntıya hakkını ver, çöp-sözlerle doldurma

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Gözde Bedeloğlu: Eğitimde yokuş aşağı

Alaattin Aktaş: Zamlardan hükümet sorumlu

Şeref Oğuz: Uymayacaksan neden anayasa üretirsin?

Esfender Korkmaz: Ekonomide üç maymun

İsmail Saymaz: Ece Ronay kurşunları Ayhan Bora Kaplan’a uzanıyor

Murat Muratoğlu: Rezervin 54 milyar dolar ekside olduğunu söyleyecekler mi?

Emre Kongar: İktidar, milli eğitimi tarikatlara ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na havala etmiş durumda

Ali Sirmen: Şimdilik AKP avantajlı görünüyor

Zülal Kalkandelen: Sanki Filistin’deki katliamların sorumlusu Ecem Erkek’miş gibi

Fatih Altaylı: Galatasaray’ın düşmana ihtiyacı yok, o da içinde

Yusuf Karadaş: Putin’in ‘sürpriz’ ziyareti

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×