‘Ak Saray’ ve ‘Kaçak Saray’ olarak adlandırılması gerekçesiyle ismi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak değiştirilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın resmi tanıtım filminde ünlü müzisyen Cahit Berkay’ın bestesinin izin alınmadan ve telif ödenmeden kullanıldığı ortaya çıktı.
Haberi dahi yokmuş
Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde de yer alan filmde, 33 yıl önce Ömer Kavur’un yönettiği ‘Kırık Bir Aşk Hikayesi adlı Cahit Berkay’ imzalı bestesi kullanılıyor.
Cumhuriyet’ten Çiğdem Toker bugünkü yazısında Berkay’a ulaşarak bestenin kullanılması için izin verilip verilmediğini sordu. Toker, ünlü sanatçının verdiği tepkiyi şöyle kaleme aldı: “İlk sözü “Benim haberim yok” oldu. Sizden duyuyorum. Gerçekten sizden duyuyorum. Cumhurbaşkanlığı telif hakkına en çok saygı duyması gereken, en büyük makam… Şaşırdım kaldım” diye sürdürdü.”
Bestesinin kullanılması için sadece eser sahibi değil, aynı zamanda yayıncı şirkete de ulaşılması gerektiğini belirten Berkay, “Bana başvurmadılar. Editörümü arayayım. Ama editörüm aranmış olsa, bana bildirirdi. Eğer bir müzik kullanacaklarsa, anonim olmadığı müddetçe eser sahibine, mirasçılara başvurulması gerekiyor. Hadi beni atladılar. Emre Müzik firmasına 1, 2, 3 diye film müzikleri albümü yaptım. En azından usulen firmadan izin almaları gerekiyordu. 70 yıllık koruma süresi var” diye konuştu.
‘İsim değiştirmekle külliye olmuyor’
Toker, yazısında Berkay’ın sözlerini yine de ‘nezaketle’ “Ben yine de bilerek yapmadıklarını, videoyu hazırlayan kişinin atladığını düşünüyorum” diye noktaladığını belirtirken, şimdilerde adı ‘külliye’ olarak değiştirilen ‘Ak Saray’ın bu isim değişikliğini şöyle sorguladı: “Ortak belleğimizde unutulmaz eserler bırakmış Cahit Berkay’la görüşmemiz bu sözlerle sona erdi. Velhasılı, isim değiştirmekle Saray Külliye olsaydı, “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” de vahim bir telif hikâyesine dönüşmezdi.”