Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, PKK lideri Abdullah Öcalan’la ‘yeni görüşmelerin taleplere göre değerlendirileceğini’ söyledi.

tv100‘den Hacı Yakışıklı’ya konuşan Tunç “Abdullah Öcalan’la yeni görüşmeler olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “DEM Parti milletvekili Ömer Öcalan onun yeğeni, bir başvuruda bulunmuştu. Yeni bir başvuru değil, uzun zamandır zaten avukatları da başvuruyor. Yasal bir durum neticede ve görüşme gerçekleşti. Yeni görüşmelerse taleplere göre değerlendirilir. Neticede bir hükümlüyle yakınının nasıl görüştürüleceği bizim mevzuatımızda belli. Buna ilişkin yönetmelikler var. Bu yönetmelikler çerçevesinde kişiler hakkını kullanabilir.”
Tunç yerine tutuklanan ve yerine kayyım atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer içinse şöyle konuştu:
“Bir soruşturma söz konusu. Şu anda dosyanın içeriğiyle ilgili dışarıdan değerlendirme yapmak doğru değil. Dosyada ne olup olmadığını, hangi delillerin olduğunu, neyle suçlandığını bilmeden yani bir kişiyle ilgili suçludur ya da suçsuzdur şeklinde böyle bir açıklama yapmak doğru değil.
Soruşturma neticesinde kişiler kendini de savunacaktır, toplanan delilleri savcılık değerlendirecektir. İddianameye dönüştüğünde de bunu değerlendirecek olan yargıdır. Soruşturmanın sonucunu beklemek lazım, yargıya da güvenmek lazım. Herkesin savunma hakkı var, toplanan deliller ışığında kendisini savunacaktır.”
Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Ahmet Özer davet edilseydi gelirdi” şeklindeki eleştirisineyse şu yanıtı verdi:
“Delillerin toplanmasıyla ilgili bir durum söz konusu. Çünkü arama ve el koyma kararları var. Bunların yapılabilmesiyle ilgili olarak soruşturmanın gizliliği söz konusu, bu kapsamda savcıların aldığı tedbirler oluyor. Burada evde arama yaparak birtakım delillere uğraşmak istemiş olabilirler.“
Ne olmuştu?
Bahçeli, Öcalan’a şu çağrıyı yapmıştı: “…‘Terörist başı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz‘ diyenlere de sesleniyorum. Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.”
Çağrıya DEM Parti’den destek gelmiş, eş başkan Tülay Hatimoğulları ‘üzerlerine düşeni yapmaya hazır oldukları‘nı belirtmişti: “Fiziki olarak gelsin konuşsun diyoruz. Ne diyeceğini hep birlikte görelim dedik geçen hafta, bu hafta aynı sözü tekrarlıyoruz. Bırakın tecrit kalksın, sayın Öcalan çıksın, ne konuştuğunu hep birlikte görelim.“
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Bahçeli’nin açıklamalarına destek vermiş, ‘tarihi fırsatın kişisel hesaplara kurban edilmemesini istediklerini‘ söylemişti.
T24‘ten Candan Yıldız’a konuşan DEM Partili Sırrı Sakık ‘önümüzdeki günlerde daha önemli gelişmeler olabileceğini’ belirtmişti.
Karşılıklı açıklamalar sürerken, DEM Parti milletvekili Ömer Öcalan, amcası Abdullah Öcalan’la dün İmralı Cezaevi’nde görüştüğünü duyurdu.
Ziyaretin ‘aile görüşmesi’ kapsamında gerçekleştiğini belirten Ömer Öcalan, X’ten Abdullah Öcalan’ın ilk mesajını paylaştı: “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.”