ABD’nin Florida eyaletinde kıyı şeridini Helene Kasırgası vurdu. Bölgede şiddetli rüzgar ve yağışlara yol açan kasırga dört eyalette 52 can aldı.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Helene Kasırgası’nın Florida eyaletinin kuzeybatı kıyılarını saatte yaklaşık 225 kilometre hızla vurduğunu duyurdu.
AA’nın haberine göre şiddetli rüzgar ve yağışlara yol açan dört kategorisindeki kasırga nedeniyle Florida, Georgia, North Carolina ve South Carolina eyaletlerinde şu ana kadar 52 kişi öldü.
Ölenler arasında bir anne ve bir aylık ikiz bebekleri de var.
Florida Pasco Şerif Ofisi, Tampa şehrinin hemen kuzeyindeki Pasco ilçesinde yükselen sel sularından dolayı gece boyunca yaklaşık 200 kişinin kurtarıldığını bildirdi.
Florida Valisi Ron DeSantis’se eyalet sakinlerini kasırgadan korunmaları yönünde uyararak “Floridalılar sabah uyandığında muhtemelen daha çok can kaybı ve kaçınılmaz yıkımlar ve mülk kayıplarıyla karşı karşıya olacak” dedi.

Kasırganın ilk vurduğu yer Florida’da 1,2 milyonu aşkın, Georgia’da 1 milyon, South Carolina’da 1,3 milyon ve North Carolina’da da 600 bin ev ve iş yerinde elektrik kesildi.
Güney eyaletlerde dört milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı
Yetkililer, kuzeye doğru hareket eden şiddetli fırtına ve yağışların Georgia, South Carolina, North Carolina, Tennessee ve Virginia’da potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sel felaketlerine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Helene Kasırgası’ndan kaynaklanan şiddetli seller nedeniyle North Carolina’nın batısındaki Asheville kenti bölgesinde bazı sakinler için zorunlu tahliyeler başlatıldı.
Çoğu North Carolina’daki Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı, Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı ve Florida’daki Tampa Uluslararası Havalimanı’nda 800’den fazla uçuş iptal edildi.

Helene Kasırgası karasal alana girdikten sonra gücünü kaybetmeye başladı ve kategorisi Atlanta’nın yaklaşık 100 mil güneydoğusunda ‘tropikal fırtına’ kategorisine düşürüldü.
Helene Kasırgası’nın vurduğu dört eyaletin yakınındaki Tennessee eyaletinde kasırga nedeniyle sular altında kalan bir hastaneden çok sayıda hasta helikopterle tahliye edildi.
Kasırga nedeniyle dün Florida, Georgia, North Carolina ve South Carolina eyaletlerinde ‘acil durum’ ilan edilmişti.