ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi başdanışmanı Gary Cohn’un dün görevden ayrılmasıyla birlikte korumacı ekonomi politikaları yanlıları Beyaz Saray’da üstünlüğü ele geçirmiş görünüyor.

Fotoğraf: Reuters
Trump geçen hafta ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getireceğini açıklayarak, ülkelerin karşılıklı misillemede bulunacakları küresel bir ticaret savaşının başlayacağı kaygılarına yo açtı.
Cohn, izlenen korumacı ekonomi politikalarla ABD içinde ve dışında endişe yaratan Beyaz Saray’da alışılagelmiş ekonomi politikalarının başlıca savunucusu olarak görülüyordu.
Gümrük vergilerinin ticaret politikasında tehdit aracı olarak kullanılması halinde piyasaların darbe alacağını Trump’a daha önce söylemiş olan Cohn, görevden ayrılma gerekçesini açıklamadı.
Cohn’un istifası aynı zamanda Trump’ın ithal çelik ve alüminyumdan gümrük vergisi alma kararından vazgeçmeyeceğini söylemesinden sonra açıklandı.

Fotoğraf: Reuters
Bu iki ürüne getirilen verginin ticarete çok büyük bir etkisi bulunmuyor, ancak bundan cesaret alan Trump yönetiminin Çin ile ticaret alanında geniş kapsamlı bir mücadeleye girişmesi riskini taşıyor.
ABD’nin dış ticaret açığı geçen yıl 566 milyar dolar oldu. Bunun 375.2 milyar dolarını, yani üçte ikisi Çin’e verilen açık oluşturuyor.
Trump istihdam ve sanayiyi tahrip ettiğini söylediği dış ticaret açığını azaltmak için önlem alacağını söylemişti.
Trump yönetimi aynı zamanda Çin’in fikri mülkiyet hakkı ihlalleri konusunda inceleme başlattı. İncelemenin çelik ve alüminyum dan alınacak gümrük vergilerinden çok daha ağır sonuçları olabileceği gibi, Pekin’in misillemede bulunmasına yol açabilir.
Cohn’un ayrılmasıyla birlikte korumacı ve Çin karşıtlığıyla tanınan Beyaz Saray danışmanı ekonomist Peter Navarro’nun yıldızı da parlıyor.
Çin’in ABD için oluşturduğu askeri ve ekonomik tehditler hakkında yazıları bulunan Navarro, çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirilmesine de güçlü destek veriyordu.