Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki yarım günlük zirve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni öneri ve isteklerde bulunması üzerine uzatıldı.
Daha fazla istek, daha fazla öneri
Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de kalmalarını sağlayacak düzenlemeleri görüşmek üzere Brüksel’de düzenlenen zirve sırasında Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, Türkiye’nin önceki taahhütlerinden daha fazlasını teklif edip karşılığında daha fazlasını istediğini söyledi.
Yetkili, anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.
Türkiye tarafından bir başbakanlık yetkilisi de ayrıntıya girmese de daha fazla şey teklif edildiğini belirterek, “Bu sorunla baş etmek için yeni bir fikir sunuyoruz. Bu teklif bir dizi unsurdan oluşuyor” dedi.
Türkiye: Suriyeli olmayan sığınmacıları da alırız
Reuters’a konuşan bir AB diplomatı da, Türkiye’nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar avro yardımdan daha fazlasını istediğini kaydetti. Buna göre, Türkiye bunun yanında AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türkiye vatandaşları için Avrupa’ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.
AB diplomatı, bunun karşılığında Ankara’nın Türk karasularında durdurulan sığınmacılara ek olarak Avrupa’da sığınma hakkı verilmeyen Suriyeli olmayan sığınmacıları da geri almayı önerdiğini söyledi.
Erdoğan’ın talimatı
Brüksel’de bu gelişmeler olurken, Ankara’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB’nin Türkiye’ye 3 milyar avdo verme taahhüdünün üzerinden dört ay geçtiğini hatırlatarak, “Başbakan şu anda Brüksel’de, temenni ederim ki 3 milyar avroyu alarak döner” dedi.