Kreditörlerle anlaşamayan Yunanistan, referandum kararı aldı. Bugün Brüksel’de gerçekleştirilecek Eurogroup zirvesi öncesinde kararı duyuran Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerin sunduğu anlaşmanın amacının Yunan halkını küçük düşürmek olduğunu söyledi.
30 Ağustos’ta vaadesi dolacak 1 milyon 500 milyon avroluk borç ödemesini yapabilmek için 2’nci kurtarma paketi kapsamında alacağı 7 milyar 200 milyon avroluk kredi diliminin serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Atina hükümetiyle kreditörler arasında anlaşma sağlanamadı.
Brüksel’deki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde kreditörlerin, hali hazırda uygulanan kurtarma paketinin beş ay için uzatılması için öne sürdüğü şartları kabul etmeyen Başbakan Aleksis Çipras, düzenlediği kabine toplantısının ardından referanduma gitme kararı aldıklarını açıkladı.
‘Kararı halk verecek’
Cumartesi erken saatlerde bir basın açıklaması yapan Çipras, 25 Ocak’taki erken seçimlerle göreve gelen SYRIZA hükümetinin geride kalan altı ayda eşi görülmemiş ekonomik baskılar altında bir savaş verdiğini söyledi.
“Beş aydır süren zorlu müzakerelerin devamdaki Eurogroup toplantısında ortaklarımız Yunan demokrasisini ve halkını hedef alan bir ültimatom teklifi sundu. Yunan hükümetinden, halkın omuzuna taşıyamayacağı yeni yükler bindirecek ve Yunan ekonomisinin iyileşmesini baltalayan bir anlaşmayı kabul etmesi istendi” diyen Çipras, kendilerine önerilen anlaşmanın Avrupa Birliği’nin kuruluş ilkelerini ve değerlerini çiğnediğini dile getirdi.
‘Enstitü‘nün tüm taraflar için geçerli ve fayda sağlayacak bir anlaşma imzalamak yerine Yunan halkını küçük düşürücü bir teklif sunduğunu belirten Aleksis Çipras, kararı halkın vermesi gerektiğini söyleyerek kabinesinin referandum kararı aldığını açıkladı.
“Yarın, parlamento Kabine’nin gelecek pazar günü referandum düzenlemesi önerisini oylamak üzere olağanüstü olarak toplanacak. Pusuladaki soru, ‘enstitünün önerisinin kabul edilsin mi edilmesin mi?’ olacak” diyen Çipras konuşmasını şöyle sürdür: “Otoriter yönetimlere ve ağır kemer sıkma politikalarına demokrasi, sakinlik ve kararlılıkla yanıt vermeliyiz. Demokrasinin doğum yeri olan Yunanistan, Avrupa ve uluslararası topluma yankılanacak demokratik bir mesaj vermeli.”
Ancak referandumun kesinleşmesi için kararın parlamentoda oylanması gerekiyor. Bu akşam gerçekleştirilecek oylamada 300 sandalyeli Yunanistan parlamentosunun 151 üyesinin evet demesi halinde gelecek pazar günü Yunan halkı kreditörlerin önerisini oylamak için sandık başına gidecek.
Koalisyonu oluşturan SYRIZA ve Bağımsız Yunanlar’ın toplam milletvekili sayısı 162.
Yunanistan- Brüksel gerilimi
Yunanistan, 30 Haziran’da vadesi dolacak 1 milyar 500 milyon avroluk borcunu ödeyebilmek için Avrupa Birliği ve IMF’yle imzaladığı kurtarma paketinin son dilimi olan 7 milyar 200 milyon avroyu alması gerekiyordu.
Taraflar arasında haftalar boyu süren görüşmelerin sonuç kalmasının ardından kreditörler, hali hazırdaki kurtarma paketinin uzatılması önerisini getirdi. Buna göre, 1 milyar 800 milyon avroluk kısmı hemen serbest bırakılmak üzere Yunanistan’a 15 milyar 500 milyon avroluk kredi verilecek.
Ancak, kreditörler önerinin hayata geçirilebilmesi için vergilerin arttırılması; kamu harcamalarının kısılması; düşük gelirli emeklilere yönelik ek yardımın kaldırılmasını ve KDV’nin kapsamının genişletilmesini de içeren bir dizi talepte bulunuyor.