Kreditörlerle anlaşmak için sadece altı günü kalan Yunanistan’ın pazartesi günü sunduğu reform planı da kabul edilmedi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” dedi.
Yunanistan da, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) hazırladığı karşı önerileri reddetti.

Fotoğraf: Reuters
Twitter hesabından bir açıklama yapan Aleksis Çipras, kreditörlere sundukları önerilerin reddedildiğini duyurdu.
Kreditörlerin reform planlarının reddetmekte hiçbir zaman bu kadar ısrarcı olmadığını söyleyen Çipras, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” diye yazdı.
The repeated rejection of equivalent measures by certain institutions never occurred before-neither in Ireland nor Portugal. #Greece (1/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) June 24, 2015
This odd stance seems to indicate that either there is no interest in an agreement or that special interests are being backed. #Greece (2/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) June 24, 2015
Atina, IMF’nin önerileri reddetti
AFP’nin Atina hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Yunan yetkililer de IMF’nin hazırladığı karşı önerileri reddetti.
Haberde, adı verilmeyen yetkilinin “Daha fazla KDV artışı ve kamu harcamalarında kesinti öngören yeni plan Atina tarafından reddedildi mi?” sorusuna “Evet” yanıtını verdiği belirtildi.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin sözcüsü Martin Jaeger da, Yunanistan’la Avrupa Birliği ve IMF arasında bir anlaşmaya varılabilmesi için daha çok yol kat edilmesi gerektiğini söyledi.
Reform planı SYRIZA’yı ikiye böldü
Yunanistan, geçtiğimiz hafta düzenlenen Eurogroup toplantısının sonuçsuz kalmasının ardından yeni bir reform planı hazırmıştı. Planda, kreditörlerin emekli ve memur maaşlarında kesintiye gidilmesi taleplerinin aksine,
- Yüksek ciroya sahip işletmelerden ve zenginlerden daha fazla vergi alınması,
- Seçilmiş bazı ürünlerin KDV’ye tabi hale getirilmesi,
- Erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi önerilmişti.
Ancak SYRIZA’nın sunduğu reform planları parti içinde çatlaklara neden olmuş, planın kreditörler tarafından kabul edilse de Yunan parlamentosundan geçemeyebileceği iddia edilmişti.